Filozoflar

Maurice Blondel (Filozoflar Biyografileri)

Maurice Blondel

filozof-3/maurice blondell Maurice Blondel (2 Kasım 1861, Dijon – 4 Haziran 1949, Aix-en-Provence),yılları arasında yaşamış Fransız filozof. Blondel entegre klasik NeoPlatonik dinin bir Hıristiyan felsefesi bağlamında modern Pragmatizm ile düşünce bir “eylem felsefesi” geliştirdi. Kendisine çıkış noktası olarak özneyi almış ve düşünceyle varlık arasındaki boşluğu, varlığı düşünceye indirgemeyecek bir içkinlik veya eylem felsefesiyle kapatmanın ve insan yazgısının ne olduğu problemini çözmenin mücadelesini vermiştir

1881 yılında Paris Ecole Normale Superieure katıldı. 1893 yılında tezini “L’Action” (Eylem), yaşam ve pratik bilim için önemli bir kompozisyon bitirdi. Lille de 1897 yılında profesör oldu.

Eşi 1919 yılında öldü 1927 yılında sağlık nedenleriyle emekliye ayrıldı. 1934 ve 1937 yılları arasında düşünce, eylem ve olmaya adanmış bir üçleme yayınladı. 1935 yılında, (Ticareti ve Varlık) beton ve Integrale ontoloji “L’être et les êtres” bir diğer yayınlanan kompozisyonu 1946 yılındaki “L’esprit chrétien” (Hıristiyan Spirit).

Blondel önemini büyük ölçüde Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve Quebec teolojik ve felsefi Katolik çevrelerde olmuştur. 20. yüzyılda birçok önemli yazarlar arasında, Blondel müzakere ve İkinci Vatikan Konseyi argümanları böyle büyük bir rol oynamıştır “yeni teoloji” sorumludur.

Bazı Çalışmaları

* L’Action – Essai d’une critique de la vie et d’une science de la pratique, PUF, 1950
o (English) Action (1893): Essay on a Critique of Life and a Science of Practice (Notre Dame: University of Notre Dame Press, 1984).
* L’être et les êtres – Essai d’ontologie concrète et intégrale, PUF, 1963
* The letter on apologetics and History and dogma (edited and translated by Alexander Dru & Illtyd Trethowan, Harvill Press, 1964)