Tarihi Şahsiyetler

Matthias Corvinus Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MATYAS I [Corvinus] (1443-1490)

Macaristan kralı. Macaristan Krallı-ğı’nı dönemin en güçlü Orta Avrupa devleti yapmıştır.

24    Şubat 1443’te Kolozsvâr’da (bugün Romanya’ da Cluj) doğdu, 6 Nisan 1490’da Viyana’da öldü. Ünlü Macar komutanı Hunyadı Janoş’un küçük oğluydu. Babasının 1456’da ölmesinden sonra, Macaristan ve Bohemya Kralı V.Lâszlö’yu (Ladislas) koruması altında tutan ve Hunyadı’ya düşman olan Ulrich onu tutsak aldı, ağabeyi Lâszlö Hunyadı’yı ise öldürttü.

V.Lâszlo’nun 1457’de ölmesi üzerine eski bir geleneği uygulayarak kralın seçimle işbaşına gelmesine karar veren Macar soyluları, Macaristan tahtı üzerinde hak iddia eden Kutsal Roma-Germen İmparatoru III.Friedrich’in muhalefetine karşın, 24 Ocak 1458’de Buda’da toplanan Diet’te (Meclis) Matyas’ı Macaristan kralı seçtiler. Aynı tarihte, tutsak bulunduğu Prag’dan alınarak Buda’ya getirilen Matyas’ın Macaristan kralı olarak taç giymesiyle, Orta Çağ Macar tarihinde ilk kez herhangi bir hanedana mensup olmayan bir soylu kral oldu.

I.Matyas tahta çıktıktan sonra gerçekleştirdiği bir dizi askeri, mali ve yönetsel reformla Macaristan Krallığı’na yitirdiği gücünü yeniden kazandırmaya çalıştı. İç ve dış düşmanlarına karşı mücadele için 30.000’e yakın Moravyalı, Silezyalı ve Bohemyalı paralı askerden oluşan güçlü bir düzenli ordu kurdu. Devlet gelirlerini artırmak amacıyla vergiden muaf tutulan büyük toprak sahiplerini de vergi ödemekle yükümlü kıldı; bazı yeni vergileri yürürlüğe koydu. Bunlara ek olarak vergilerin düzenli olarak toplanmaya başlamasıyla hazine gelirlerinde önemli bir artış sağlandı.