Edebi Şahsiyetler

Mary Cassatt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CASSAT, Mary (1845-1926)

ABD’li ressam ve gravürcü. Japon ve İran sanatından aldığı süsleme öğeleri ile bütünleştirdiği izlenimci (empresyonist) bir üslup geliştirmiştir.

22 Mayıs 1845’te Pennsylvania Eyaleti’nin Aliegheny kentinde doğdu, 14 Haziran 1926’da Fransa’da Mesnil-Theribus’de öldü. 1861-1865 arasında Philadelphia Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi gördü. 1866’da Fransa’ya yerleşti. 1872’den sonra sık sık sergilere katıldı, resimleri Degas’mn ilgisini çekti. Onun önerisi üzerine İzlenimciler’e katıldı. Portrelerinde çevresindeki insanları ve bunların ailelerini işledi. ABD’li zengin koleksiyoncuların resim toplamalarına yardım etti. Uzun yaşamı boyunca evlenmedi, son on yılını kör olarak geçirdi.

Cassat’ın İzienimciler’le birlikte sergilediği ilk resimler, onlarınkilere oranla daha yumuşak bir hava taşır. Kızkardeşini ve annesini model olarak kullandığı The Cup of Tea (Bir Bardak Çay) Lady at the Tea Table (Çay Masası Başındaki Kadm) ve The Bath (Banyo) gibi izlenimci resimlerinden sonra,Degas’nın etkisiyle Japon estamp’larının (tahta baskı resmi) süs öğeleri ile izlenimci renkçiliği birleştirmeye çalışmıştır. Özellikle Modern Women (Çağdaş Kadm), İn the Gar den (Bahçede) gibi resimlerinde Japon estamp’ harından ve İran minyatürlerinden aldığı motifleri büyük bir başarıyla kullanmıştır.

Gravürlerinde yağlıboya resimlerindeki kadar başarılı değildir. Bu yapıtları özellikle desen yönünden zayıftır. Buna karşın Utamaro ve Toyokini gibi Japon ustaların etkisi altında yaptığı renkli baskılarında olgun bir motif ve zengin bir renk anlayışı vardır. Yağlıboyalarında olduğu gibi baskılarında da düz ve pastel renkler kullanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): The Cup of Tea, 1877, (Bir Bardak Çay); Lady at the Tea Table, 1892, (Masa Başındaki Kadın); The Bath, 1893, (Banyo); Modern Women, 1893, (Çağdaş Kadın); In the Garden, 1893, (Bahçede); Woman Bathing, 1891, (Yıkanan Kadın); The Letter, 1891, (Mektup).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler