Kimdir

Marlon Brando kimdir?

Marlon Brando kimdir? Hayatı ve eserleri:  (1924) ABD’li sinema oyuncusu. Doğal oyun tarzı ile 1950’lerde geçerli olan kalıplaşmış tip anlayışım kökünden değiştirerek Amerikan ve dünya sine­masında benzersiz bir yer kazanmıştır. 3 Nisan 1924’te Nebraska’da, kültürlü bir orta sınıf ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi. Minnesota Askeri Akademisi’nden atıldıktan sonra çeşitli tiyatro okullarında öğrenim gördü ve çeşitli topluluklarda oynadı, ilk büyük başarısını 1947’de, Tennessee Williams’ın A Streetcar Named Desire (Arzu Tramva­yı) oyununun Broadway’daki sahnelenişinde kazandı. Üyesi bulunduğu Actor’s Studio’nun oyunculuk anla­yışını sinemaya ilk uyarlayan oyuncular arasına girdi. 1950’de ilk filmi The Men’i (“Erkekler”) çevirdi. Bunu Streetcar’ın sinema uyarlaması izledi. Arka arkaya çevirdiği Viva Zapata, Julius Caesar, On The Water – front (Rıhtımlar Üzerinde) ile ününü sağlamlaştırdı. Bu filmlerin sonuncusundaki oyunuyla çeşitli ödülle­rin yanı sıra Oscar da kazandı.

Brando 1950’ler boyunca perdede ve özel yaşa­mında çocuksu ama güçlü kişiliği, toplumsal yaşamda ise her türlü kurumsallaşmaya karşı çıkmasıyla ta­nındı. 1959’da kendi film şirketini kurdu. 1961’de yönetmenlik yaptığı tek film olan One-Eyed Jacks (Aşk ve İntikam) piyasaya çıktı. Bu filmin kazanç sağlayamaması, Brando’nun geçinilmesi zor bir kişili­ği olması, 1960’lardaki rollerinin yeteneğine uygun düşmeyen görece basit roller olması nedeniyle bir ara ünü azaldı. Ama 1972 yılında birbirinden çok değişik iki filmdeki olağanüstü başarısı Brando’yu gene ilgi odağı haline getirdi. Bunlardan The Godfather’de (Baba) yaşlı bir Mafia şefini, Ultimo Tango a Parigi’ de (Paris’te Son Tango) ise orta yaşın sınırlarında bir erkeği, “Paris’te bir Amerikalı” tipinin çağdaş bir çeşitlemesini oynadı. Bir Oscar Ödülü daha kazandıysa da desteklediği Kızılderili davasına ilgiyi çekmek için bu ödülü almadı. Son yıllarda Apocalypse Now (Kıyamet) gibi büyük yapımlarda küçük ama etkileyi­ci rollerde gözükmeyi yeğledi.

Uzlaşmaz, başkaldırıcı ve renkli kişiliğiyle yaşa­dıkları dönemin ruhunu yansıtan ve kültürel birer prototip olmayı başaran az sayıda oyuncudan biridir.

Oynadığı filmler:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler