Edebi Şahsiyetler

Mario Lanza Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

LANZA, Mario (1921-1959)

İtalyan asıllı ABD’li tenor. Filmleri ve plaklarıyla 1950’lerde büyük ün kazanmıştır.

31 Ocak 1921’de Philadelphia’da doğdu, 7 Ekim 1959’da Roma’da öldü. Asıl adı Alfredo Arnold Cocozza’dır. Müzik eğitimini doğduğu kentte özel öğretmenlerle yaptı. II. Dünya Savaşı yıllarında Amerikan ordusunda konserler verdi. 1944’te gene Amerikan ordusu için Winged Victory (“Kanatlı Zafer”) filmini çevirdi. 1947’de Hollywood Bowl Orkestrası’ na solist olarak girdi, ardından MGM film şirketi ile sözleşme imzaladı.

Hiç opera sahnelerinde görünmeyen Lanza, plakları ve filmleriyle kısa sürede büyük üne kavuştu. 1950’lerde plakları, özellikle Be My Love ve The Loveliest Night of the Year milyonlarca sattı. Oynadığı gösterişli müzikaller, operanın da iş yapan filmlerde kullanılabileceğini kanıtladı, ikinci bir Ca-ruso olmak istedi, ama sesini geliştirip koruyacak bir özdenetimden yoksundu. Sesinin donuklaşması ve pürüzlenmesi üzerine bir bunalıma girdi, 1954’te The Studerıt Prince (“Öğrenci Prens”) filminde oynamak istemeyince bağlı olduğu MGM ile uyuşmazlığa düştü. Yerine Edmunt Purdom oynadı, filmin şarkılarında Lanza’nın eski kayıtları kullanıldı. Lanza daha sonra İtalya’ya giderek iki film çevirdi. Aşırı şişmanlığı nedeniyle Roma’da otuz sekiz yaşında kalp krizinden öldü.

•    YAPITLAR (başlıca): Film: Winged Victory, 1944, (“Kanatlı Zafer”); That Midnight Kiss, 1949, (“Şu Geceyansı Öpücüğü”); Toast of New Orleans, 1950, (Amerika Yıldızı); The Great Caruso, 1951, (Büyük Caruso); Because You’re Mine, 1952, (Şeref Yıldızı); Serenade, 1956, (Meksika Serenadı); Seven Hills of Rome, 1958, (Arrivederci Roma). Albüm: Be My Love; The Loveliest Night of the Year.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler