Tarihi Şahsiyetler

Maria Theresia Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Maria Theresia (1717-1780)

Avusturya imparatoriçesi. Prusya’ya karşı Habsburglar’ın gücünü korumaya çalışmış, bazı reformlar başlatmıştır.

13 Mayıs 1717’de Viyana’da doğdu, 29 Kasım 1780’de aynı kentte öldü. Avusturya Arşidükü ve Kutsal Roma-Germen İmparatoru VI.Karl’m (Charles) kızıydı. VI.Kari tek oğlunun ölümü üzerine yayımladığı bir fermanla en büyük kızı Maria Theresia’yı Habsburg topraklarının varisi ilan etti ve bunu tüm Avrupa devletlerine onaylattı. Maria Theresia 1736’da Lorraine Dükü Franz Stephen’le evlendi. Franz Stephen evlilik nedeniyle Lorraine’in Habsburg topraklarına katılmasına Fransa’nın karşı çıkması üzerine burayı Tuscany Büyük Dükalığı’yla değiştirmek zorunda kaldı.

VI.Kari Ekim 1740’ta ölünce Maria Theresia Avusturya arşidüşesi, Macaristan ve Bohemya kraliçesi oldu. Kocasını ortak yönetici ilan etti. Babasının Habsburg topraklarının tek varisi olmasını güvence altına almış olmasına karşın onun ölümünden sonra komşuları çeşitli taleplerde bulunmaya başladılar. Bavyera Seçicisi Kari Albrecht ve İspanya Kralı V.Felipe Maria Theresia’nın varislik hakkını tanımak istemediler. Aynı yd Prusya kralı olan II.Friedrich [Büyük] Silezya’mn Prusya’ya verilmesi karşılığında Avusturya’ya yardım önerdi. Maria Theresia’mn bu öneriyi kabul etmemesi üzerine Aralık 1740’ta Aşağı Silezya’yı işgal etti. Bavyera ve onu destekleyen Fransa da saldırıya katıldı. Böylece sekiz yıl sürecek olan Avusturya Veraset Savaşları başladı.

Fransa, Bavyera, İspanya, Saksonya ve Prusya 1741’de Avusturya’ya karşı bir ittifak oluşturdular. Aynı yıl Fransa ve Bavyera ordusu Bohemya’ya girerek Saksonlar’m da ittifakıyla Prag’ı ele geçirdi. Kari Albrecht Linz’de kendini arşidük ilan etti; 1742’de de VII.Kari adıyla Kutsal Roma-Germen imparatoru oldu.