Tarihi Şahsiyetler

Maria Montessori Kimdir, Hayatı, Yöntemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

MONTESSORI, Maria (1870-1952)

İtalyan eğitimci ve psikiyatri uzmanı. Kendi adıyla anılan çocuk eğitimi yönteminin kurucusudur.

1 Ağustos 1870’te Ancona yakınında Chiravalle’ da doğdu, 6 Mayıs 1952’de Hollanda’da Noordwijkaan Zee’de öldü. Babası geleneklere bağlı bir subay olduğu için kızının meslek sahibi olmasına karşıydı.
Annesinin yüreklendirmesi ve desteğiyle eğitimini sürdürebildi. On dört yaşındayken bir teknik eğitim enstitüsüne girdi. Sonra biyolojiye ilgi duyarak tıp eğitiminde karar kıldı. O dönemde kadınların üniversitelere girebilmesi büyük bir kararlılık ve cesaret işiydi.

Montessori 1894’te İtalya’da tıp doktoru unvanını kazanan ilk kadın oldu. Bu sonucu elde etmek için verdiği mücadale kadın haklarını savunma yolunda düşüncelerinin gelişmesine yol açtı. Yaşamı boyunca uluslararası kadın hakları kongrelerinde etkinlik gösterdi.

Diplomasını aldıktan sonra Roma Üniversitesi Psikiyatri Kliniği’nde asitanlık yapmaya başladı. İlk kez orada geri zekâlı çocuklarla sürekli bir ilişki içinde oldu. Bu türden sakatlıklarda tıbbi tedaviye koşut olarak eğitsel çalışmaların yapılmasının yararına inandı. 1898’de iyileştirilme olanağı bulunmayan geri zekâlı çocukların bakıldığı Devlet Ortofreni Okulu’na yönetici olarak atandı. Çocuklarla doğrudan kendisi ilgilenerek onlara bir şeyler öğretmekten ve var olan yöntemleri geliştirerek öğretmenleri eğitmekten büyük zevk alıyordu. 1901’de araştırmalarını sürdürmek için okuldan ayrıldı. Bir kız okulu olan Scuolo di Magistero’da sağlıkbilim dersleri vermeye başladı. Aynı zamanda Roma Üniversitesi Pedagoji Fakültesi’nde araştırmalar yapıyordu. 1904’te Roma Üniversitesi’nde profesör oldu.