Edebi Şahsiyetler

Marguerite Duras Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

İlk yapıtlarında, Yeni Roman akımının ilkelerinin tersine, geleneksel anlatım türünü seçmiştir, olay örgüsü, öykü, kişiler geleneksel kalıplara uygundur. 1952’den sonraki yapıtlarında ise üslubu belirginleşir, karşılıklı konuşmalara ağırlık verir ve dile bir ara dünya yaratma işlevi yükler.

La vie tranquille’de (“Sakin Yaşam”) karısı için adam öldürmesine karşın ilgi çekmeyi başaramayıp intihar eden bir adamı, Un barrage contre lePacifique’ te (“Pasifiğe Karşı Bir Baraj”) tuzlu bir toprağı, okyanusa karşı bir baraj kurarak kazanmaya çalışan, bu yorucu ve boş uğraşla yaşamına anlam katmaya çabalayan bir dul kadını anlatır.

Daha sonraki yapıtları bir dizi olaysız romandan oluşur. Bu tür çalışmaların en ünlüsü Le Square (“Alan”), toplumdaki yerine ve işlevine boyun eğmiş bir satıcı ile kendisini kurtaracak bir evlilik düşleyerek yaşamaya başlayacağı günlerin umuduyla toplumsal konumunu yadsıyan bir hizmetçi kız arasındaki konuşmalara dayanır. Bu karşılıklı konuşma yöntemi, yazarın izleyen romanlarında da önemli bir yer tutar.

Tiyatro türünde ürünler veren Marguerite Duras, sinemayla da ilgilenmiş, birçok filmin senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: Les impudents, 1943, (“Saygısızlar”); La vie tranquille, 1944, (“Sakin Yaşam”); Un barrage contre le Pacifique, 1950, (“Pasifik’e Karşı Bir Baraj”); Le square, 1955, (“Alan”). Öykü: Des journees entieres dans les arbres, 1954, (Bütün Gün Ağaçlarda). Tiyatro: La bete dans le jungle, 1962, (“Ormandaki Hayvan”). Senaryo: Moderato Cantabile, 1958; Hiroshi-ma mon amour, 1959, (Hiroşima Sevgilim).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler