Tarihi Şahsiyetler

Marcus Porcius Cato [genç] Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

CATO, Marcus [Genç] (İÖ 95-46)

Romalı devlet adamı, filozof. Cumhuriyeti kurtarmak amacıyla Caesar’a karşı mücadele etmiştir.

Marcus Porcıus Cato, IO 95’te Roma’da doğdu. İÖ 46’da Kuzey Afrika’da Utica’da (günümüzde Tunus) öldü. Utikalı ya da dedesi Cato [Yaşlı] ile karıştırılmaması için Genç Cato adıyla anılmıştır.

Cato, anne ve babasını yitirince dayısı tarafından yetiştirildi. İÖ 72’de Güney İtalya’da köie Spartacus’a karşı düzenlenen seferlere katıldı. IO 67’de Tribunus Militum (yüksek düzeyde askeri sorumlu) olarak Macedonya’ya gönderildi.

IÖ 65’te Çuaestor (ceza davaları ve mali işleri yürütme sorumlusu) olarak Roma’ya döndü. Görevi sırasında birçok yolsuzluğu ortaya çıkardı ve Roma’ nm mali işlerini düzene soktu.

IÖ 62’de tüm Romalılar’) n davalarına bakan Tribunus Plebis’liğe seçildi. Konsüllere karşı suikast girişimi davasında Cicero’yu destekleyerek Catiiina ve yandaşlarının idam kararlarını onayladı. İÖ 59 seçimlerinde Cumhuriyetçiler’e karşı olan Caesar’ın konsül seçilmemesine çalıştı. Konsül seçilen Caesar, Pompeius ve Crassus ile I.Triumviriiği kurdu. Caesar, önce Cicero’yu Makedonya’ya sürgüne yolladı. IO 58’de de Cato’yu Roma’dan uzaklaştırmak için Kıbrıs’a bir sefer düzenlemekle görevlendirildi.

İlgili Makaleler