Edebi Şahsiyetler

Marco Ferreri Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

Daha sonra çevirdiği ve ilk filmlerinden bu yana sık sık ele aldığı bir konuyu, evlilik ilişkilerini karamsar bir bakış açısıyla işlediği Dillinger e morto (“Dillinger Öldü”) adlı filmi en önemli yapıtları arasında yer alır. 1973’te yaptığı La grande Abbuffa-ta’da (“Büyük Tıkınma”) burjuva ahlakının temel değerlerine saldırır. Cinsel roller ve aile kurumu üstüne kışkırtıcı nitelikteki L’ultima donna (“Son Kadın”) ve bir grup kadın tarafından iğfal edilen bir erkeğin öyküsünü anlattığı Ciao Mascbio en özgün yapıtları arasındadır. Son yıllarda gerçekleştirdiği Contes de la folie ordinaire’de (“Sıradan Çılgınlık Öyküleri”) kadın-erkek ilişkisi üstüne savlarını yineler. 1983 Cannes Film Şenliği’ne katıldığı L’bıstoire de Piera’da ise (“Piera’nm Öyküsü”) bir ailenin bireyleri arasındaki duygusal ve tensel yakınlaşmaları konu almıştır.

1984’te İtalya’da gerçekleştirdiği La futura e la donna (“Gelecek Kadındır”) adlı filmde çok iyi tanıdığı bir alanı kadının dünyasını yeniden gündeme getirmiştir.

Yapıtlarının tümü, anarşist bir dünya görüşünün izlerini taşıyan, yoğun bir insancıl öz içerir. Toplumdaki kurumlann yozlaşmasına, bireyler arasındaki iletişimsizliğe, cinselliğin toplumsal baskılar sonucu insanı özgürleştirmek yerine köleleştiren bir öğe haline dönüştürülmesine karşı çıkar. Yeni bir ahlak anlayışının savunmasını yapan çağdaş bir düşünür, öncü bir sanatçı görünümündedir. Filmlerinin çoğunda, günümüz kültürüne umutsuz bir gözle bakarken alabildiğine acımasız ve yıkıcıdır. Italyan sansürü ile başı sık sık derde girmiştir. Kendini “yararlı bir kışkırtıcı” olarak nitelendirir. Filmlerinin kışkırtıcı içeriği, eksilmeyen gülmece duygusu ve şiirsel anlatımıyla olduğu kadar, oyuncu yönetimindeki ustalığıyla da günümüz Avrupa sinemasının öncü yönetmenleri arasında yer almaktadır.