Kimdir

Marco Bellochio kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Marco Bellochio kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1939) İtalyan sinema yönetmeni. 1960 orta­ları siyasal sinemacılarının önde gelen temsilcilerindendir. İtalya’nın Piacenza kentinde doğdu. Roma’daki Centro Sperimentale sinema okulunda okumak için Milano Üniversitesi’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. Daha sonra Londra’da Slade School of Art ve University College’da okudu. Birkaç kısa film ve belgesel çekti. Senaryosunu Londra’da iken tamamla­dığı I Pugni in tasça (1965) (“Cepteki Yumruklar”) filmi ile büyük başarı kazanarak Locarno Film Şenliği büyük ödülünü aldı. Kör bir anayla saralı çocukların­dan meydana gelen bir ailenin ve ailedeki tek sağlıklı çocuk olan Augusto’nun ilişkilerini anlatan film, kimilerince politik bir alegori, kimilerince ise aile kurumunun bireyler üzerindeki baskısını yansıtan bir başyapıt olarak karşılandı. 1968’de onu izleyen La Cina e vicina (“Çin Yakındır”); politik görüşlerinin tüm yoğunluğuyla yansıdığı bir filmdi. Bu ikinci film birincisinin başarısına ulaşamadı, filmi yeren eleştir­menler övenler kadar çoktu.

Bellochio’nun sol görüşlerinin yapıtlarına belir­gin bir biçimde yansıması, filmlerine parasal destek bulmasını güçleştirdi. Bu yüzden akıl hastahanelerinin durumunu anlatan 1971 yapımı İn nome delpadre (“Tanrı Adına”) oldukça geç gösterime girebildi.

Bellochio’nun ticari sinemaya dönüşü 1976 tari­hinde çektiği Marcia trionfale (“Zafer Marşı”) ile oldu. İktidarsızlık, cinsel doyumsuzluk ve kadın erkek ilişkilerindeki sürtüşmeleri askeri otorite bağla­mında ele alan film sınırlı gösterim imkânına kavuştu. Bellochio’nun son önemli filmi olan Salto nel vuoto (1979) deliliği konu ediniyordu. Bu filmde aile bireyleri (bir kızkardeşle erkek kardeş) arasında gelişen karanlık, gerilimli, yoğun ilişkiler bir anlamda Bellochio’nun ilk filminin izleklerine döndüğünü haberliyordu. Bellochio çağımız İtalyan sinemasının önemli adlarındandır.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler