Edebi Şahsiyetler

Marcel Marceau Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARCEAU, Marcel (1923 – 25 Eylül 2007)

Fransız pandomim sanatçısı. Tüm insanları simgeleyen Bip tipinin yaratıcısıdır.

22 Mart 1923’te Strasbourg’da doğdu. Charles Dullin ile Etienne Decroux’dan ders aldı. Dullin ona söz söylemeı sanatını, sahneyi tanımayı ve doğaçlamadan oyunculuğu öğretti. Decroux’dan da kendi bedenini tanımayı, hareketlerini disiplin altına almayı öğrendi. 1946-1949 arasında Compagnie Renaud-Barrault’da çalışarak oyunculuk ve özellikle pandomim yeteneğini geliştirdi. 1947’de Charles Dickens’ir. ünlü romanı Great Expectations’dan (Büyük Umutlar) esinlenerek, halk tiyatrosundaki soytarının özelliklerini taşıyan ve Bip diye adlandırdığı bir tip yarattı. Bundan sonra bütünüyle sözsüz oyun alanında çalıştı.

Bip tipinin herhangi bir sınıfsal niteliği yoktur. Benliğinde tüm insancıl özellikleri toplamıştır. İzleyicinin karşısına beyaza boyanmış yüzü, kıpkırmızı dudakları, yay gibi çizilmiş kaşlarıyla, başında eski bir şapka ve elinde kocaman bir çiçekle çıkar. Görünüşüyle tipik bir soytarı olan Bip, Marceau’nun, sevgisini, acısını, sevincini ve kaderini iletmek için kullandığı bir masktır. Marceau, onu canlandırırken tüm bedenini kullanarak izleyici ile ilişki kurmayı amaçlar. Marceau sahnede var olmayan nesnel gerçekliği, bedeninin hareketleri ve yüzünün anlatımıyla yeniden yaratır. Böylece izleyicinin gözleri önünde bir merdiven, bir duvar ya da bir canlı varlık somutlaşır. Ancak Marceau’nun pandomim sanatına getirdiği asıl yenilik, yarattığı bu nesnel gerçekliğe şiir, duygu ve anlatımı katması olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Manto, 1951; Park, 1955; Küçük Sirk, 1958; Gülen Paris, Ağlayan Paris, 1959; Mahkemede, 1963; Don Juan, 1964.

•    KAYNAKLAR: J.Kott, Theater Notebook 1947-62, 1968.

İlgili Makaleler