Edebi Şahsiyetler

Marcel Achard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ACHARD, Marcel (1899-1974)

Fransız oyun yazarı. Duygusal konuları ele alan hareketli oyunlar yazmıştır.

Lyon’da doğdu. Çok genç yaşta suflörlükle tiyatro ortamına girdi. Bir ara gazetecilik etti. 1918 yılında Paris’e gelerek dönemin önemli tiyatrolarından Vieux-Colombier’de oyunculuğa başladı. 1923 yılında yazdığı Voulez-vous jouer avec moâf adlı güldürüsü kısa bir sürede ünlenmesine yol açtı. Ardı ardına çok sayıda oyun ve senaryo yazdı. 1959’da Fransız Akademisi’ne üye seçildi. Paris’te öldü.

Achard ilk oyunlarından başlayarak, neşeyle hüznü, komik ve trajik öğeleri uyumlu bir biçimde kaynaştıran duygusal, ironik, fantastik oyunlar yazdı. Yarattığı, “Charlemagne” adlı sevimli serseri birçok oyununda yer aldı. Sevgi ilişkisinin çeşidi boyutlarıyla irdelendiği oyunlarında kişilerini hoşgörülü ve sevecen bir tavırla eleştirdi. Paris ve Broadway sahnelerinin aranan bir yazarı olan Achard’m birçok oyunu sinemaya da uygulandı.

YAPITLAR (başlıca): Voulez-vous jouer avec moâ f,i 923; La Vie est belle, 1928 (“Yaşam Güzeldir”); Jean de la lune, 1929 (“Mecnun Jean”); Domino, 1931; Aupr’es de ma blonde, 1946 (“Sarışınımla”); Eva ou l’amour est un casse-gueule, 1970.