Tarihi Şahsiyetler

Manuel Godoy Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GODOY, Manuel (1767-1851)

İspanyol devlet adamı. Başbakanlık döneminde uyguladığı dış politika ile I.Napoleon ordularının İspanya’yı işgaline neden olmuştur.

Manuel de Godoy y Âlvarez de Faria 12 Mart 1767’de Ispanya’nın Badajoz bölgesinde doğdu, 4 Ekim 1851’de Paris’te öldü. Soylu, ancak yoksul bir ailenin oğluydu. 1784’te Madrid’e gitti ve Kraliyet Muhafız Alayına girdi. Aralık 1788’de kral olan IV.Carlos’un karısı Maria Luisa’nın etkisiyle kraliyet ailesinin güvenini kazanarak önemli görevlere getirildi.

1792’de, Fransız Devrimi’nin tüm Avrupa’yı etkilediği bir dönemde, başbakan oldu. Büyük Avrupa devletlerinin İngiltere önderliğinde Fransa’ya karşı oluşturdukları koalisyona İspanya’nm da girmesine öncülük etti. 1793’te XIV.Louis’nin idamından sonra, Fransa ile koalisyon ülkeleri arasında savaş başladı. Fransa, İspanya’nın kuzeyine girerek, Bilbao, San Sebastian ve Figueras’ı işgal etti. 1795’te Godoy, Basel Barışı’nı imzalayarak Fransa ile savaşın sona ermesini sağladı.

Godoy, koalisyonun dağılmasından sonra, Fransa ile ilişkileri düzeltmeye yöneldi. 1796’da Fransa ile İngiltere’ye karşı işbirliğini öngören San Ildefonso Antlaşması’m imzaladı. 1798’de görevinden uzaklaştırıldı. 1801’de ikinci kez başbakanlığa getirildiğinde, Fransa’nın yanında yer aldı ve Portekiz’in işgalinde, İspanyol ordularına komutanlık etti. Portekiz başarısından sonra Fransız ve İspanyol donanmaları 1805’te Trafalgar’da İngilizler tarafından yenilgiye uğratıldı.

Siyasi başarısızlıkları, Godoy’a karşı tahtın varisi Ferdinand çevresinde bir muhalefet hareketinin başlatılmasında etkili oldu. 1807’de Portekiz’in İspanya ve Fransa arasında paylaşılmasını öngören Fontainebleau Antlaşması imzalandı ve Godoy’a Portekiz’in güneyindeki Algarve Krallığı verildi.

Mart 1808’de Aranjuez’de Godoy’a karşı gelişen ayaklanma sonucunda Kral Carlos, oğlu Fernando lehine tahttan çekildi. İspanya’yı istila eden Napole-on, Fernando’ya baskı yaparak yönetimi kardeşi Joseph Bonaparte’a bırakmasını sağladı.

Godoy, Carlos ve Maria Luisa ile birlikte Roma’ya gitti. 1833’te ülkesine dönmesine izin verildi. 1847’de Il.Isabella döneminde, servetinin bir kısmı ve unvanı geri verildi. Paris’e yerleşen Godoy, ölümüne değin orada yaşadı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler