Tarihi Şahsiyetler

Manuel Avila Camacho Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

AVILA CAMACHO, Manuel (1897-1955)

Meksikalı devlet adamı. Cumhurbaşkanlığı döneminde Meksika devrimini ılımlı bir yola sokmuş, ABD-Meksika ilişkilerini yeniden yakınlaştırmıştır.

24 Nisan 1897’de Tezuitlan’da doğdu, 13 Ekim 1955’te Mexico City’de öldü. 1914’te subay olarak orduya katıldı. 1920’lerde Kilise yanlısı karşı-devrimci hareketin bastırılmasında görev aldı. 1933-1934 yıllarında Cumhurbaşkanı Abelardo Rodriguez yönetimi sırasında savaş bakanlığı müsteşarlığı, 1939’da Lazaro Cardenas döneminde savunma bakanlığı yaptı.

1940’ta, resmi parti olan Meksika Devrim Partisi (PRM) adayı olarak cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi General Almazan, seçimlerde hile olduğu iddiasıyla ABD’ye geçip bir iç savaş başlatmaya çalıştı. ABD yönetiminin, II. Dünya Savaşı politikası gereği, Avrupa’daki faşist ve gerici yönetimlere yakınlığı bilinen Almanzan’ı desteklememesi bu girişimi başarısızlığa uğrattı.

Avila Camacho’nun cumhurbaşkanlığı sırasında, Meksika ile ABD arasında giderek artan bir yakınlaşma belirdi. Bu yakınlaşmanın nedenlerinden biri Meksika’nın 1942’den başlayarak, II. Dünya Savaşı’nda ABD ile ortak hareket etmesi ve pilotlarının ABD birliklerine katılmasıyla Meksika’nın da mihver devletlerine savaş açmasıydı. Başka bir neden ise, Avila Camacho’nun Meksika devriminin radikal görünümünü değiştirerek, hem siyasi alanda bir yumuşama, hem de iktisadi alanda Meksika’daki ABD çıkarlarını güvence altına alma yoluna gitmesiydi.

1946’da yapılan seçimlere Avila Camacho katılmadı. Kurumsal Devrim Partisi (PRI) adını alan PRM, bu seçimlerde bir sivil olan Miguel Aleman’ı aday gösterdi. Başkanlıktan ayrılmasından sonra da siyasi gücünü koruyan Avila Camacho, 13 Ekim 1955’de Mexico City’de öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler