Edebi Şahsiyetler

Manastırlı Mehmet Rıfat Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Manastırlı Mehmed Rifat (1851-1907) Osmanlı devlet adamı, oyun yazan ve dilci.

Manastir’da doğdu. Atina muhacirle­rinden alay kâtibi Râşid Efendİ”nin oğlu­dur. Mekteb-i Harbiyye’den kurmay yüz­başı olarak mezun oldu (1872) ve aynı mektebe öğretmen olarak tayin edildi, bir süre sonra da kolağaliğına terfi etti. Harbiye’den sınıf arkadaşı olan Hasan Bedreddin Bey’le (Paşa) beraber göster­dikleri gayret ve yararlıklarla Mekâtib-i Askeriyye Nâzın Süleyman Paşa’nın sev­gisini kazandılar. Süleyman Paşa, Sultan Abdülaziz’in hal’edileceği gece Dolmabahçe Sarayı’nı kuşatmakla görevli Mek­teb-i Harbiyye öğrencilerinden oluşan ta­burun başına bunları getirdi. Binbaşılığa yükselen Mehmed Rifat katıldığı 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda esir düştü.

Barıştan sonra Eylül 1878’de İstanbul’a döndü. Sultan Abdülaziz’in hal’ine katı­lanlardan olduğu için II. Abdülhamid İs­tanbul’da bulunmasını uygun görmedi. Rütbesi kaymakamlığa yükseltilip Şam fırkasına tayin edildi. Bir daha İstanbul’a dönemedi ve son görev yeri olan Halep’­te vefat etti.

Mehmed Rifat’ın edebiyat ve yayın ha­yatına atılmasında Nâmık Kemal’in etkisi olmuş, İbret gazetesinde “Bir Asker” tak­ma adıyla ve kendi ismiyle yazılar yazmış­tır. Mekteb-i Harbiyye’deki hocalığı sıra­sında askerî bilgilerin geliştirilmesi yanın­da millî duyguların güçlenmesine de kat­kıda bulunan Çanta dergisini çıkarmış (1290-1291), bundan dolayı kendisinden bir ara “Çanta müellifi” olarak da söz edilmiştir. Nâmık Kemal’in uyandırdığı edebiyat aşkıyla kendi başına ve Hasan Bedreddin’le birlikte tiyatro eserleri kale­me almış, çeviriler yapmıştır. 1873-1879 yılları arasında yayımlanan bu eserleriyle kuruluş aşamasındaki Türk tiyatro ede­biyatına önemli katkılar sağlamıştır.