Tarihi Eserler

Malta köşkü (Tarihi Eserler)

Tarihi-eserler-3/malta_kosku_1″ 226″ 161″ Malta köşkü

Malta köşkü, Beşiktaş-Ortaköy yolu üzerinde Yıldız Parkı’ na girildiğinde solda yer alır. Malta Köşkü, Yıldız parkı içinde Yıldız sarayını parktan ayıran duvarın doğu yönündedir. Sultan Abdülaziz döneminde Malta’dan getirilen taşlarla yaptırılmıştır. Adını buradan almaktadır. Tarihte önemli olaylara sahne olmuştur. Tahta çıkarılmak istenen Sultan V. Murat başarısız olunca güvenlik gerekçesiyle köşkte alıkonulmuş, Mithat Paşa köşkün arkasındaki düzlükte kurulan çadırda yargılanmıştır. Tavan süslemeleri, mermer balık desenleri, altın varaklı aynası görülmeye değerdir.

Tarihi-eserler-3/malta_kosku_3″ 238″ 163″ Sultan Abdülaziz Dönemi’nde Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olan koruda iki tane seyir ve istiharat köşkü yapılmıştır. Dekor Sarkiş Balvan ve kardeşlerince yapılmıştır. Malta Köşkü’nün önünde Yıldız Parkı’nın iki havuzundan biri bulunmaktadır.

Malta Köşkü, üç bölümlü olarak yapılmış, zemin üzerine iki kat olarak inşa edilmiştir. Cephenin orta bölümleri büyûk, yan bölümler ise daha küçüktür. Deniz tarafina bakan cephesinde ikinci katta balkonlar yer almaktadır. Malta Köşkü’nün havuza bakan cephesi merdivenli bir girişe sahiptir. Merdivenin iki kolu arasındaki bölümde zemin kata girişi sağlayan bir kapı açılmıştır ki bu kapı Abdülmecit döneminde Neo-Klasik, Tarihi-eserler-3/malta_kosku_2″ 244″ 162″ Neo-İslam, Neo-Osmanlı olarak Yıldız saraylarında yabancı sanatçıların saray çevrelerinde çalışmaları ve Avrupa mimarisinde meydana gelen gelişmeler duvar resmini etkilemiştir ve bu mekanların dinlenme ve av köşkü olduğunu belirtmek amacıyla, tavanlar av hayvanları, sebze meyve ve çiçek figürleriyle süslenmiştir. Yıldız parkındaki diğer köşklerde de bu tarzı görebilirsiniz

Tarihçesi

Malta Köşkü’nün adının nereden geldiği tam bilinmemekte, ancak fethedilen yerlerin isimlerinin mekanlara isim olarak verme geleneğinden geldiği ya da  Malta’dan getirilen taşlarla yapıldığından bu adı almış olduğu düşünülmektedir. Bu Köşk sonradan Sultan Abdülhamid tarafından Yıldız Sarayı’na bağlatılmış, saray halkı tarafından da koru geçişlerinde dinlenmek için kullanılmıştır.

Tarihi-eserler-3/malta_kosku_4 Malta köşkü, Yıldız Sarayı köşkleri gibi tarihi bir çok olaya ev sahipliği yapmış ve Ali Suavi’nin 1878′ de V.Murat‘ı tahta çıkarmak üzere tertiplediği Çırağan Baskını amacına ulaşamayınca; Sultan Murat, Abdülhamit tarafından güvenlik gerekçesiyle Malta Köşkü’ nde gözetim altına almıştır. Mithat Paşa’ nın yargılanması Malta Köşkü’ nün arkasındaki düzlükte kurulan çadırda yapıldığından Malta Köşkü adı daha da duyulmuş, ancak Abdülhamit’in sürgün edilmesiyle 40 yıl boş kalmıştır. Yıldız Sarayı 1941′de Maliye bakanlığı tarafından İstanbul Belediyesine devredilmiştir. 1982 tarihli protokol kapsamında İstanbul Belediyesi – Turing arasında yapılan protokol ile  Turing Kurumu’ na devredil, ancak bu kurum da Köşklerin işletimini 1995 yılına kadar sürdürmüştür. 1997′de Beltur tarafından işletilmeye başlamış ve köşkler restaurant-cafe olarak günümüzde de hizmet vermektedirler.

İlgili Makaleler