Edebi Şahsiyetler

Malik Aksel Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AKSEL, Malik (1903)

Türk ressam. Resimde ulusallığı savunmuş, halk resimleri ve dinsel resimler tarihi alanında denemeler yazmıştır.

Selanik’te doğdu. 1918’de İstanbul Öğretmen Okulu’na girdi, ressam Şevket Dağ’m öğrencisi oldu. 1921’de mezun oldu. 1928’de sınav kazanarak gittiği Berlin’de Resim Öğretmenliği Yüksek Okulu’nda Profesör Grossmann’ın atölyesinde sanat eğitimini sürdürdü. Yağlıboya resim ve gravür çalışmaları yanında resim pedagojisine önem verdi. 1931’de yurda döndüğünde Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü resim öğretmenliğine atandı. Daha sonra İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü yönetti. Devlet sergilerine katıldı, yurt içinde geziler yaptı. 1959’da Olgunlaşma Enstitüsü’nün tertiplediği Eski Türk Sanatları Sergisi’ne kendi yapıtlarıyla katıldı. Günlük basında ve dergilerde yayımlanan makale ve denemelerle de dikkati çeken Aksel’in yazarlığının en ilginç yönü eski Türk resmi ve halk sanatları üstüne yapmış olduğu araştırmalardır. 1959’da İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde açtığı Halk Resimleri Sergisi’ndeki yapıtların tümü kendi koleksiyonundan seçilmiş taşbaskısı halk resimleriydi. Sanat hayatı boyunca kişisel sergi açmamıştır.

Aksel gerçekçi bir ressamdır. Ama gerçekçiliğinde, Lovis Corinth ve Max Liebermann gibi Alman çağdaş resim ustalarının dışavurumculuğunun (ekspresyonizm) hafif bir etkisi sezilir. Öte yandan resimlerinde bir çeşit izlenimcilik (empresyonizm) de gözlemlenir. Aksel ulusal ve folklorik konulardan hareket ederek Anadolu halkını, özellikle köylüleri, yaşantıları içinde, rahat fırça vuruşları, grilerin hâkim
olduğu sıcak bir palet ve yumuşak ifadeli deseniyle betimler. Duygulu ve alçakgönüllü kişiliği ile, her zaman figürü ön planda değerlendiren bir yaklaşımla içten resimler yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Resim: Halı Önünde, Ankaralı Kızlar (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi); Düşünce, Genç Kız, Çingeneler, Kardeşler, Odaiçi, Bahçe, Köylü Kızı. Kitap: Resim Sergisinde 30 Gün, 1943; İstanbul Mimarisinde Kuş Evleri, 1959; Anadolu Halk Resimleri, 1960; Türkler’de Dini Resimler, 1967.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler