Edebi Şahsiyetler

Makrizi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Ebû Muhammed (Ebü’l-Abbâs) Takıyyüddîn Ahmed b. Alî b. Abdilkâdir b. Muhammed el-Makrîzî (ö. 845/1442) Mısırlı tarihçi.

766’da (1364-65) Kahire’nin Burcuvân semtinde doğdu. Bugünkü Lübnan’ın Ba’lebek şehrinin Makârize semtinden Mısır’a göç eden bir aileye mensuptur. Bundan dolayı Makrîzî nisbesiyle meşhur olmuştur. Makrîzî’nin dedesi Şeyh Muh­yiddin Ebû Muhammed Abdülkâdir b. Muhammed b. İbrahim Kahire’ye birkaç defa gitmiş, ancak Mısır’da kalmamış ve 733 (1332) yılında Dımaşk’ta vefat et­miştir. Babası Alâeddin Ali b. Abdülkâdir daha sonra Kahire’ye gelip burada yerleş­miş ve 779’da (1377-78) vefat edinceye

kadar Kahire’de yaşamıştır. Makrîzî’nin ailesi en az dedesinden itibaren Hanbelî mezhebine mensuptu. Zira Abdülkâdir b. Muhammed, Hanbelî fıkhının meşhurla­rından olduğu gibi bu mezhebin büyük muhaddislerinden sayılırdı. Abdülkâdir’in oğlu Ali Mısır’a göç edip Kahire’de yerleş­tikten sonra Dîvânü’t-tevki, Dîvân-ı İnşâ ve hesap işleriyle ilgili birçok görevde bu­lunmuştur. Makrîzî’nin Şafiî olan babası 765’te (1364) Hanefî âlimlerinden kazas­ker ve müderris İbnü’s-Sâiğ ez-Zümür-rüdrnin kızı Esma ile evlenmiştir.

Hem baba hem anne tarafından ilimle uğraşan bir aileye mensup olan Makrîzî, dinî ilimleri baba tarafından dedelerinin mensup olduğu Hanbelî mezhebinde de­ğil anne tarafından dedesi İbnü’s-Sâiğ’-den etkilenerek Hanefî mezhebi usulüne göre okudu. Makrîzî, Hanefî mezhebini dedesi İbnü’s-Sâiğ’in vefatına kadar (ö. 776/1375) benimsedi, ancak üç yıl sonra Zâhiriyye mezhebine de ilgi duymakla be­raber Şafiî mezhebine intisap etti. Mak­rîzî’nin Şafiî mezhebini benimsemesinde bu mezhebi Hanefîlik’ten daha titiz gör­mesi ve Şafiîliğin yaygın olduğu Mısır top­lumuyla daha fazla kaynaşmayı düşün­mesi etkili olmuştur.

İlgili Makaleler