Tarihi Şahsiyetler

Makıl bin Yesar Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ma’kıl b. Yesâr b. Abdillâh el-Müzenî (ö. 59/679) Sahâbî.

Müzeni nisbesi dedelerinden Osman b. Amr’ın annesi Müzeyne bint Kelb’den gelmektedir. Künyesi hakkında Ebû Ab­dullah, Ebû Yesâr ve Ebû Ali şeklinde üç farklı rivayet vardır. Hudeybiye Antlaşması’ndan önce müslüman olduğu anlaşıl­maktadır. Bey’atürrıdvân’da bulunan, haklarında Allah’ın rızâsını müjdeleyen âyetin [Feth 48/18] indiği ashaptan bi­ridir. Boşanmış kadınların iddet süresini tamamladıktan sonra kocalarıyla tekrar evlenmek istemeleri halinde onlara mâni olunmamasını emreden âyetin [Bakara 2/232] Ma’kıl’in bu durumdaki kız kar­deşine engel olması üzerine nazil olduğu rivayet edilir.

Hz. Peygamber, Ma’kıl’i kabilesindeki bazı ihtilâfları çözmek üzere kadı olarak görevlendirmişti. Ma’kıl, Hz. Ömer döne­minde kurulan Basra’ya ilk yerleşenler­den olup bu şehrin gelişmesinde önemli katkıları olmuştur. 18 (639) yılında Hz. Ömer’in Ma’kıl’i burada bir sulama kana­lı açmak üzere görevlendirdiği, onun da Basra yakınlarında kendi adıyla anılan (Nehr-i Ma’kıl) kanalı açtırdığı rivayet edi­lir. Bir rivayete göre ise kanalı Ebû Mûsâ el-Eş’arî kazdırmış. Hz. Ömer onun Ma’kıl eliyle açılmasını istemiştir. Daha sonra Ziyâd ta­rafından Übülle’de kazdırılan bir kanalın açılışı da hayatta olan az sayıdaki sahâbîden biri olması dolayısıyla ona yaptırıl­mıştır. Ziyâd, Ma’kıl ailesi­ne Basra’da iktâ yoluyla araziler tahsis etmişti. Burada yetişen bir tür hurmaya ona nisbetle “ma’kılî” denilmiştir. Ma’kıl, Hz. Ali döneminde İran fetihlerine katıl­mış. Abdullah b. Abbas’m Basra valiliği sırasında Abdullah b. Âmir b. Küreyz’in İstahr’ı İkinci fethinde de ordunun bir kanadına kumanda etmiştir. Ölümüyle sonuçlanan hastalığı sı­rasında kendisini Vali Ubeydullah b. Zi-yâd’ın ziyaret ettiğine ve cenaze nama­zını Ubeydullah’ın kıldırdığına dair riva­yetlerden Ma’kıl’in übeyduliah’ın öldürüldüğü tarih olan 66 (685-86) yılından önce vefat ettiği anla­şılmaktadır. Ma’kıl’in ölümüyle ilgili ola­rak İbn Kesîr 59 (679) senesini verirken Buhârî onu 60-70 (680-690) yılları arasın­da vefat edenler içinde zikreder.

Sahih ve sünen türü hadis mecmuala­rında Ma’kil’den sınırlı sayıda hadis riva­yeti bulunsa da Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned’inde ondan yirmi yedi (V, 25-27),Taberâni’nin el-Muccemü’t-kebîr’inde mükerrerleriyle birlikte 100 civarında rivayet mevcuttur. Kendisi Nu’mân b. Mukarrin’den rivayette bulun­muş, ondan da kızı Hind, oğlu Abdullah, mevlâsı Habîb el-Muallim ile İmrân b. Hu-sayn, Amr b. Meymûn, Ebû Osman en-Nehdî, Hasan-ı Basrî, Muâviye b. Kurre, Nâfi’ b. Ebû Nâfi”. Ebû Hâlid el-Becelî. Al-kame b. Abdullah, Ebü’l-Esved Müslim b. Mihrak gibi râviler hadis rivayet etmiş­lerdir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler