Tarihi Şahsiyetler

Makıl bin Sinan Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Muhammed Ma’kıl b. Sinan b. Muzahhir (Müzahir) el-Eşcaî (ö. 63/683) Harre Savaşı’nda öldürülen sahâbî.

Gatafân kabilesinin Eşca’ koluna men­sup olup Ebû Abdurrahman, Ebû Yezîd, Ebû îsâ ve Ebû Sinan künyeleriyie de anı­lır. Kabilesinde ilk müslüman olanlardan­dır. Resûl-i Ekrem tarafından Benî Hilâl b. Âmir’e İslâm davetçisi olarak gönderilen Ma’kil Mekke’nin fethinde kabilesinin sancağını taşıdı; fetihten sonra bir müd­det orada kaldı, ardından Medine’ye dön­dü. Kaynaklarda bir süre Kûfe’de kaldığı.

Hz. Ömer döneminde tekrar Medine’ye gelip yerleştiği kaydedilmektedir. Emevîler devrinde Medine valisi tarafından Ye­zîd b. Muâviye’ye biat etmek üzere gön­derilen heyette yer aldı. Emevî kuman­danlarından Müslim b. Ukbe’ye kendile­rine istemeyerek biat ettiklerini söyledi ve Yezîd’in başta içki olmak üzere bazı haramları işlediğini anlattı. Daha sonra Yezîd b. Muâviye’ye karşı muhalefetleri giderek büyüyen Medineliler, valiyi ve Yezîd’i görevden uzaklaştırma karan alıp ensardan Abdullah b. Hanzale’ye biat ettiler. Fakat bu seçim ensara üstünlük sağladı­ğı için huzursuzluğa yol açtı. Bunun üze­rine Kureyş ve mevâlîsinin başına Abdul­lah b. Mutr, muhacirlerin başına Ma’kıi b. Sinan getirildi. Yezîd b. Muâviye ile Me­dineliler arasındaki anlaşmazlık Harre Savaşı’na sebep oldu. Medineliler’le Emevî kuvvetleri arasında Harretülvâkım’da cereyan eden savaşta Emevî kumandan Müslim b. Ukbe galip geldi ve ertesi gü­nü Küba’da Medineliler’den biat aldı. Bu­na karşı çıkan bazı kişilerle birlikte Ma’kıi b. Sinan da öldürüldü. Ma’kıl’in Nevfel b. Mûsâ tarafından öldürüldüğü kaydedilir.

Cesaretiyle tanınan Ma’kıl b. Sinan Hz. Peygamber’den hadis rivayet etmiş, ken­disinden de Alkame b. Kays, Mesrûk b. Ecda”, Esved b. Yezîd, Salim b. Abdullah, Hasan-ı Basri gibi âlimler rivayette bulun­muştur. Ma’kıl’in rivayetleri Ebû Dâvûd. Tirmizî, İbn Mâce ve Nesâî’nin es-Sünen’lerinde yer almıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler