Tarihi Şahsiyetler

Makarios Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MAKARİOS (1913-1977)

Kıbrıslı Rum din ve siyaset adamı. İngiliz egemenliğine karşı mücadele etmiş ve bağımsızlıktan sonra cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

13 Ağustos 1913”te Paphos’a (Baf) bağlı Panayia köyünde doğdu, 3 Ağustos 1977”de Lefkoşe’de öldü. Asıl adı Mikhail Khristodolous Mouskos’dur. Babası yoksul bir çobandı. Papaz adayı olarak girdiği Kykoss Manastırı’nın bursuyla tanrıbilim öğrenimini tamamladıktan sonra 1938’de diyakosluğa atandı. 1943’te Atina Üniversitesi’ni bitirdi. 1946’da papazlığa yükseldi. Yükseköğrenimini sürdürmek amacıyla gittiği ABD’de Boston Üniversitesi İlahiyat Okulu’nda iken 1948’de Kition (Limasol ve Larnaka) piskoposluğuna atandığından Kıbrıs’a döndü. Ekim 1950’de ölen II.Makarios’un yerine Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposluğuna ve Kıbrıs Rum toplumu başkanlığına seçildi.

Osmanlılar’ın 1571’de fethedip 1878’de Çarlık Rusyası’na karşı destek almak için İngiltere’nin yönetimine bıraktığı Kıbrıs Adası, I.Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine bu ülke tarafından ilhak edilmişti. Yunanistan’ın 1915’te Sırbistan’a savaş açma karşılığında adaya sahip olma önerisinin İngiltere tarafından
geri çevrilmesinden sonra Kıbrıs 1924 Lozan Antlaşması ile resmen İngiliz egemenliği altına girdi ve 19 Mayıs 1925’te bir Kraliyet kolonisi haline geldi. İngiliz yönetiminin ilk yıllarından itibaren adada çoğunluğu oluşturan Rum toplumunun ortaya attığı Yunanistan’la birleşme (enosis) isteği 1931’de Lefkoşe’deki İngiliz hükümet binasının yakılmasıyla yeniden canlandı. İngiltere Kıbrıs Yasama Konseyi’ni dağıtarak bu isteği bastırdı. Ancak II.Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin yanında çarpışmak üzere Kıbrıs Gönüllü Alayı’nın kurulması ve komünist eğilimli AKEL’in (Emekçi Halkın Reform Partisi) kurulmasına izin verilmesi enosis hareketinin de güçlenmesini sağladı. İngiltere 1943’te belediye seçimleri yaparak ve 1946’da bazı anayasal reformlara hazırlanarak ada halkının yönetime katılmasına yönelik bir siyaset izleyerek enosis yanlılarını yatıştırmak istediyse de Rum toplumu direnmeyi sürdürdü.

İlgili Makaleler