Tarihi Şahsiyetler

Mahreme bin Nevfel Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ebû Safvân (Ebü’l-Misver) Mahreme b. Nevfel b. Üheyb (Vüheyb) b. Abdimenâf (ö. 54/674)

Hicretten altmış yıl önce dünyaya gel­diği tahmin edilmektedir. Kureyş kabile­sinin Benî Zühre koluna mensup olup Hz. Peygamber’in annesi Âmine bint Vehb’in amcasının torunu, Sa’d b. Ebû Vakkâs’ın amcasının oğludur. Annesi, Hâşim b. Abdümenâf’ın torunu Rukayka bint Ebû Sayfi’dir. Ebü’l-Misver künyesiyle de anı­lır. Abdurrahman b. Avf in kız kardeşi olan muhacirlerden Âtike ile evliydi.

Mahreme b. Nevfel’in Kureyş tarihin­de ve savaşlarında önemli bir yeri vardır. Ficâr savaşlarında Kureyş ordusu içinde yer alan Benî Zühre birliğine kumandan­lık yaptı. Aynı zamanda Kureyş’in şiir râvilerinden, tarih ve ensâb âlimlerindendir. Şahıslar ve kabileler arasında mey­dana gelen ihtilâflarda hakemlik yapar­dı. 2 (624) yılında Ebû Süfyân idaresinde Suriye’ye giden ve Bedir Gazvesi’nin vuku bulmasına sebep olan kervanda o da bu­lunuyordu. Kervanın Mekke’ye ulaşması­nın ardından Benî Zühre, Bedir Gazvesi için yola çıkan Kureyş ordusundan ayrıla­rak Mekke’ye dönmüş, bunun üzerine Ebû Süfyân Benî Zühre’den bazılarının mallarına el koymuştu. Mahreme b. Nevfel’in bu uygulamaya karşı çıkarak kabile mensuplarına mallarının teslim edilme­sini sağlaması onun Kureyş içindeki say­gınlığını göstermektedir.

Mekke’nin fethi sırasında Nîkul’ukâb’-da veya Sukyâ mevkiinde Hz. Peygamber’i karşıla­yan Abbas b. Abdülmuttalib’in yanında Mahreme b. Nevfel de bulunuyordu. Mek­ke’nin fethinde müslüman olan Mahreme İslâm ordusu safında Huneyn Gazvesi’ne iştirak etmiş, Resûl-i Ekrem onu müellefe-i kulûbdan sayarak kendisine Huneyn ganimetlerinden elli deve vermiştir. Kay­naklarda Mahreme’nin bundan sonra sa­mimi bir müslüman olduğu kaydedilir.