Tarihi Şahsiyetler

Mahlon Hoagland Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

HOAGLAND, Mahlon Bush (1921 – 18 Eylül 2009)

ABD’li biyokimyacı. Canlı hücrede protein senteziyle sonuçlanan biyokimyasal süreçlerin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.

5 Ekim 1921’de Massachusetts Eyaleti’nin Boston kentinde doğdu. 1948’de Harvard Üniversitesi’nden tıp diplomasını alıp, üç yıl kadar aynı kuruluşta, 1951-1952 arası Kopenhag’daki Carlsberg Laboratuvarı’nda, 1957-1958 arası da Cambridge Üniversitesi’ndeki Cavendish Laboratuvarı’nda moleküler biyoloji alanında araştırmacı olarak çalıştı. 1960’tan 1967’ye değin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bakteriyoloji ve immünoloji yardımcı profesörlüğü yapan Hoagland, 1967-1970 arası Dartmouth Tıp Okulu’nda biyokimya bölümünün başkanlığı, 1970’te de Worcester Biyolojik Araştırmalar Vakfı’nın yöneticiliğini üstlendi.

Önceleri berilyumun kanser yapıcı etkileri ve koenzim A’nın biyosentezi üzerinde çalışan Hoagland, 1952’de Harvard Üniversitesi’nde protein biyo-sentezini araştıran bir gruba katıldı. Aminoasitlerin canlı hücrede proteinleri oluşturan yapıtaşları olduğu biliniyordu, ancak bu sürecin ayrıntılarına, yirmi çeşit aminoasitin protein molekülündeki sayısına ve dizilişine ilişkin yeterli bilgi henüz edinilememişti. Hoagland, aminoasitlerin proteinleri oluşturmak üzere birleşmeden önce, hücre tarafından kimyasal açıdan etkin duruma getirildiğini gösterdi. Bu etkinleşmenin adenozintrifosfat (ATP) ile bir tepkimeyi içerdiğini gözlemledikten sonra, tepkime sırasında ATP molekülünden iki fosfat grubunun ayrılarak bir aminoasit molekülüne bağlandığını, ardından tepkime sırasında aminoasiti etkinleştiren özel enzimlerin katalizör işlevi gördüğünü gösterdi. Bir süre sonra da, söz konusu tepkimede yirmi aminoasitten her biri için ayrı bir enzimin var olduğu açıklandı.

Hoagland, etkin duruma gelen aminoasitlerin proteinleri oluşturmak üzere hemen birleşmeyip, önce aracı bir moleküle bağlandıklarına ilişkin Crick’ in savından yola çıkarak, aminoasitlerin önce “çözünür RNA” (sRNA) ya da “taşıyıcı RNA” (tRNA) diye adlandırılan ribonükleik asite (RNA) bağlandıklarım buldu. Araştırmalarıyla, yirmi aminoasitten her biri için değişik bir tRNA olduğunu gösteren Hoag-land’ın bu çalışmaları, aminoasitlerden protein molekülünün oluşmasına dek uzanan sürecin anlaşılmasına ışık tutmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler