Tarihi Şahsiyetler

Lyndon B. Johnson Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

JOHNSON, Lyndon Baines (1908-1973) ABD’li devlet adamı. 1963-1969 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

27 Ağustos 1908’de Texas Eyaieti’ne bağlı Gilles-pie’da doğdu, 22 Ocak 1973’te San Antonio’da öldü. Babası eyalet meclisi üyesi bir çiftçi, annesi ise öğretmendi. San Marcos’taki Southwest Devlet Öğretmen Okulu’nda öğrenim gördü. 1930’da okulun tarih ve sosyal bilimler bölümünü bitirdikten sonra, Texas ve Houston’da öğretmenlik yaptı.

1931’de siyasal yaşama atılarak, R.M.Kleberg’in seçim kampanyasını yönetti. Kleberg’in Temsilciler Meclisi’ne seçilmesi üzerine onun sekreteri olarak Washington’a gitti. 1935’te Başkan Roosevelt tarafından Ulusal Gençlik Örgütü’nün Texas Eyaleti başkanlığına getirildi.

1937’de Texas 10.Bölge temsilciliği için yapılan seçimi kazanarak, Temsilciler Meclisi’ne girdi. Seçime katılan diğer adaylar arasında Roosevelt’in Yeni Düzen (New Deal) politikasının tek savunucusu olan Johnson, kısa zamanda Roosevelt’in destek ve güvenini kazanarak, Denizcilik Komitesi üyeliğine atandı. Pearl Harbor baskınından birkaç gün sonra Deniz Kuvvetleri’ne katılarak, orduda görev alan ilk Temsilciler Meclisi üyesi oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda’ da görev yaptı; Yeni Gine’de gösterdiği yararlılıklar nedeniyle madalya aldı. 1942’de başkanın çağrısı üzerine geri dönen Johnson, Denizcilik Komitesi başkanlığına getirildi.

1949 seçimlerini kazanarak Senato’ya girdi. 1951’de Demokratik Parti grup başkanı oldu; 1954’te yeniden senatör seçildi. Bu dönemde Kongre’nin en etkin siyaset adamlarından biri olan Johnson, 1957 ve 1960’ta çıkan yurttaş hakları yasalarının kabul edilmesinde etkili oldu. 1960’ta Demokratik Parti başkan adaylığı seçimlerine Kennedy’nin rakibi olarak katıldıysa da seçimi kaybetti. Ancak, Kennedy’nin önerisini kabul ederek onun yardımcısı oldu. Seçim kampanyası sırasında birlikte çalıştılar. 1961 seçimlerinde Kennedy devlet başkanı, Johnson ise başkan yardımcısı oldu. Başkan yardımcılığı döneminde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeyi ziyaret etti.

İlgili Makaleler