Tarihi Şahsiyetler

Lütfi Müfit Özdeş Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Lütfi Müfit ÖZDEŞ, asker ve siyaset adamı (Kırşehir 1874-istanbul 1940).

Daha Harp Akademisl’ndeyken çöküşe hızla yaklaşan Osmanlı imparatorluğu’nun kaderini değiştirmenin yollarını arayan genç subaylar arasındaydı. Hürriyetçi görüşleri benimsemiş Mustafa Kemal gibi. Ali Fuat (Cebesoy) gibi subaylarla yakın İlişkisi vardı. Hattâ bu arkadaşlarıyle birlikte gizil bir gazete çıkarma çabasına bile girişmişti.

Girişimin cezası korktuğundan hafif oldu ve rütbesinin geri alınmasını beklerken sürgün niteliğinde bir atanma emri aldı; Mustafa Kemal ite birlikte Şam’a gönderiliyordu.

İstanbul’da başlayan dostluk Şam’da daha da koyulaştı. Mustafa Kemal ile hemen her vakit beraberdiler. Düşünceleri birbirini tamamlıyordu. Çok geçmeden tanıştıkları, sürgün tıp öğrencisi Mustafa Efendi ortak düşüncelerine yeni unsurlar ekledi. Aslında o da siyasetle ilgilendiği için İstanbul’dan uzaklaştırılmıştı.

Çok geçmeden bu üç arkadaş düşüncelerini gerçekleştirmek için bir örgüt meydana getirmeğe karar verdiler ve Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurdular. Gizli Cemiyet’in karargâhı tıp öğrencisi Mustafa Efendi’nin dükkânıydı.

Lütfi Müfit Millî Mücadele’nin başından itibaren eski arkadaşı Mustafa Kemal’in yanında yer aldı; Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar cephelerde çarpıştı; savaşın sonunda binbaşılıktan emekliye ayrılarak Meclis’e girdi (1923); 1939’a kadar milletvekilliği yaptı; bu süre içinde, bir ara da Şehremaneti müfettişiydi.

İlgili Makaleler