Tarihi Şahsiyetler

Luis Herrera Campins Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HERRERA CAMPINS, Luis (1925 – 9 Kasım 2007)

Venezuellalı siyaset ve devlet adamı. 1979-1983 arasında Venezüella Cumhuriyeti’nin devlet başkanlığını yapmıştır.

4    Mayıs 1925’te Portuguesa Eyaleti’nin Acarigua kentinde doğdu. Orta halli bir ailenin oğludur. Yükseköğrenimini Caracas’taki Venezüella Merkez Üniversitesi ile İspanya’da Santiago de Compostela Hukuk Okulu’nda tamamladı. Öğrencilik yıllarında siyasetle ilgilenmeye başladı. 1946’da R.Caldera ile muhafazakâr bir parti olan Toplumsal Hıristiyan Partisi’ni (Partido Social-Cristiano-COPEI) kurdu. Bu dönemde birçok dergiye siyasi makaleler yazdı ve Ulusal Öğrenci Birliği ile COPEI’nin dergilerini yönetti.

1948’de Portuguesa Eyaleti Yasama Meclisi’ne seçildi. R.Carrera ile birlikte COPEI’nin gençlik örgütünü kurdu. 1952’de, General Marcos Perez Jimenez’in diktatörlük yönetimine karşı protesto niteliğinde bir öğrenci boykotunu düzenleyenler arasında yer aldı. Bu nedenle Avrupa’ya sürgüne gönderildi. Sürgünde bulunduğu yıllarda COPEI ile Avrupa’daki Hıristiyan Demokrat örgütler arasında ilişkiler kurmaya çalıştı. 1956’da I.Dünya Hıristiyan Partiler Konferansı’nda COPEI’yi temsil etti.

Jimenez diktatörlüğünün 1958’de devrilmesi üzerineVenezuella’ya döndü. Bu tarihten 1978’e değin Portuguesa ve Lara eyaletlerinin temsilcisi olarak milletvekilliği ve senatörlük yaptı. Yıllarca Caldera’ mn gölgesinde ikinci adam olarak kaldıktan sonra COPEI’nin başkan adayı olarak katıldığı Aralık 1978 seçimlerini kazanarak başkan seçildi. Herrera’nın başkanlığı sırasında Venezüella ekonomisinin temel sorunu olan bütçe açığı sürdü. 1982’de dışsatım gelirinin tamamına yakın bölümünü oluşturan petrol gelirleri büyük ölçüde azaldı. Büyüyen iktisadi ve toplumsal sorunlar hükümet karşıtı eylemleri yaygınlaştırdı. Aralık 1983’te yapılan seçimlerde başkanlığı Demokratik Hareket Partisi’nin (Accion Democratica) adayı kazandı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi