Edebi Şahsiyetler

Luigi Pirandello Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

PIRANDELLO, Luigi (1867-1936)

İtalyan oyun yazarı, şair, öykücü, romancı ve denemeci. Görünüşle gerçeklik arasındaki ikilemi işlediği oyunlarıyla modern tiyatroya yön veren ustalardan biri olmuştur.

28 Haziran 1867’de Sicilya’da Agrigento kentinde doğdu, 10 Aralık 1936’da Roma’da öldü. Dedesi, Garıbaldi yönetimini desteklediği için siyasal değişiklik üzerine ailesi taşradaki çiftlik evine çekilince, Pirandello rahat bir çocukluk dönemi geçirdi. Bir süre özel öğrenim gördükten sonra teknik okula ve Palermo Lisesi’ne gitti. Liseden sonra babasının işinde çalışmayı denediyse de, iş çevresine uyum sağlayamadığı için 1887’de Roma Üniversitesi’ne yazıldı. Burada iki yıl okuduktan sonra Bonn Üniversitesi’ne giderek edebiyat ve felsefe okudu, doğduğu bölgenin diliyle ilgili bir doktora tezi yazdı. İlk şiir kitabı Mal giocondo (“Gülümseyen Acı”) 1889’da yayımlandıktan sonra 1891’de Roma’ya döndü. Babasının işlerinin bozulması üzerine para desteğinden yoksun kalınca, 1897’de Roma’daki bir kız öğretmen okulunda retorik öğretmeni olarak çalışmaya başladı.

1894’te babasının iş arkadaşlarından birinin kızıyla evlendi. Pirandello için bu evlilik bir süre sonra büyük bir mutsuzluk kaynağı oldu. 1904’te karısı önemli bir sinir bunalımı geçirdi ve sürekli olarak kocasını onu aldatmakla suçlamaya başladı. Bu durumda işi dışındaki bütün dostluk ilişkilerine son veren Pirandello gene de aile yaşamında huzura kavuşamadı ve 1919’da karısının ruhsal durumu daha da ciddileşince, onu bir akıl hastanesine yatırmak zorunda kaldı.