Edebi Şahsiyetler

Luigi Cherubini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHERUBINI, Luigi (1760-1842)

İtalyan, besteci. Klasik dönemden Romantizm’e geçişte etkili olmuştur.

14 Eylül 1760’ta Floransa’da doğdu, 15 Mart 1842’de Paris’te öldü. İlk müzik derslerini, altı yaşındayken, müzisyen olan babasından aldı. Dokuz yaşında, kompozisyon öğrenmeye başladı. Bu eğitim yılları boyunca, çeşitli dinsel yapıtlar besteledi. 17-18 yaşlarında, ünlü bir opera ve dinsel müzik bestecisi olan Giuseppe Sarti’nin yanında çalışmak üzere Venedik’e gönderildi. Burada dört yıl kalarak geleneksel İtalyan kontrpuan tekniğini ve çoksesli (polifonik) müzik yazısını öğrendi.

1780 başlarında ilgisi operaya yöneldi. Aynı yıl sahnelenen bu türdeki ilk yapıtı Quinto Fabio’nun başarısızlığına karşın, çabasını sürdürdü. 1784’te İngiltere’ye çağrıldı. Operaları orada da fazla beğenilmedi. Ancak, Galler Prensi’nin dikkatini çekti ve Krallık Bestecisi görevine getirildi.

1786’da Londra’dan Paris’e giden besteci, burada yaklaşık bir yıl kaldı ve gördüğü yakın ilgi üzerine 1788’de bu kente yerleşti. Önemli operalarının birçoğunu bu dönemde besteledi, opera yöneticisi olarak çeşitli görevler aldı. Ancak kazandığı başarı ve saygınlığa karşın, para durumu iyi değildi. 1795’te kurulan Conservatoire de Musique’e müfettiş olarak atandı.