Kimdir

Luigi Boccherini kimdir? Hayatı ve eserleri

Luigi Boccherini kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (17431805) İtalyan besteci ve viyolonselci. Oda müziğinin gelişimine katkıda bulun­muştur. 19 Şubat 1743’te; Lucca’da doğdu, ilk müzik derslerini, iyi bir kontrbasçı olan babasından ve Abbate Vanucci’den aldı. Çok yetenekli bir müzisyen olduğunun anlaşılması üzerine, on dört yaşında Roma’ya gönderildi. Orada altı yıl viyolonsel ve kompo­zisyon çalıştı. Lucca’ya döndükten sonra, ilk beste çalışmalarına başladı. 1yı bir viyolonselci olarak ün kazandı; Tartıni nin öğrencisi Pilippo Manfredi ile İtalya’dan başlayarak bir Avrupa turuna çıktı. 1768’de Paris’e gitti. Orada büyük başarı kazandı ve ilk kez yapıtları yavımlandı. Artık ünlü bir oda müziği bestecisiydı. O dönemin Paris’teki Ispanya elçisi Boccherini’yi Madrid’e davet etti. 1769’da Madrid’e gitti ve orada, önce Kralın kardeşi Infante Don Luis’in ve daha sonra İspanya Kralının koruyuculuğu altına girdi. 1787 yılında, Prusya Kralı II. l’Yiedrich Willıelm’e bir bestesini adadı. Yapıtı çok beğenen Kral, Boccherini’ye “Kraliyet Oda Müziği Bestecisi” unvanını verdi ve vüklü bir maaş bağladı. Ama, kralın 1797’de ölümü, bestecinin bütün mali olanaklarının yok olmasına neden oldu. Hemen Ispanya’ya döndüy­se de, yaptığı müzik dönemin zevkine uymayan, modası geçmiş bir müzik olduğundan, hiçbir maddi destek sağlayamadı. Son bir umut olarak, 1799’da, “Fransa Ulusu ve Cumhuriyet” için altı tane piyanolu beşli besteledi. Ama, bu yapıtlarına umduğu ilgi gelmedi ve ancak ölümünden sonra, bu besteleri Fransa’da yayımlandı. Bocchernni’nin son yılları, tam bir sefalet içinde geçti. Gittikçe bozulan sağlığına karşın, para kazanmak için dönemin zengin amatör gitarcılarına beste yapıyordu ve hatta bu besteleri onlara adamak zorunda kalıyordu. Yokluk içinde, 1805’te Madrid’le öldü.

Günümüzde, konser salonlarında ender olarak yorumlanan Boccherini, müzik tarihine, oda müziği­nin gelişimine olan katkıları ile geçmiştir. Birçok eleştirmen, Haydn ve Boccherini’yi, oda müziği alanında, birbirlerini tamamlayan besteciler olarak görmüşlerdir. Aslında Boccherini, yaşamı boyunca Haydn ile hiç karşılaşmamıştır. Bununla beraber, her iki besteci arasında bir iletişim sürekli sağlanmıştır; iki bestecinin de yayımcıları ortaktır. Yayımcı Arraria’ nın ölümünden sonra bulunan mektuplarında gerek Bocchcrini’nin gerekse Havdn’ın birbirlerini övdük­leri cümlelere rastlanmıştır. Bugün, yalnızca Viyolon­sel Konçertosu ve Menuetto’su ile tanınan Boccherini, döneminin en verimli bestecilerinden biriydi. Yalnız­ca çalgı müziği için bestelediği yapıtlarının sayısı 467’dır.

Bir besteci olarak, döneminin bütün miiziksel yapı özelliklerini kullanmıştır, ama bazı önemli fark­lılıklar da gösterir. Daha sonraları Romantik dönem bestecilerinde görülen ve yaygın olarak kullanılan, müziğin içindeki kuvvet, karşıtlık ve gerilim öğeleri, Boccherini’nin müziğinde de görülür. Böylecc, daha önceleri, bir boş zaman eğlencesi olarak bestelenen oda müziği yapıtları, “dramatik” bazı özellikler de kazanır. Boccherini’ye göre “müzik” melodik, bir neşeyi dışavuran, müzıksel fikirlerin kusursuz bir işçilikle işlendiği bir yapıda olmalıdır.

Opera:

Oda Müziği:

Dinsel müzik:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansklopedisi, 18. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984

İlgili Makaleler