Filozof Biyografileri

Ludwig Josef Johann Wittgenstein Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WITTGENSTEIN, Ludwig Josef (1889-1951)

Avusturyalı filozof. Yeni-Olguculuk’un kurucularındandır, felsefe sorunlarını dil çözümlemesine indirgeyen çalışmalarıyla ünlüdür.

26 Nisan 1889’da Viyana’da doğdu, 29 Mart 1951 ’de Cambridge’te öldü. Ortaöğrenimini bitirdikten sonra Berlin’de Charlottenburg Yüksek Teknik Okulu’nda başladığı mühendislik öğrenimini, 1908’de İngiltere’ye giderek Manchester Üniversitesi’nde sürdürdü. İngiltere’de B.Russell’ın öğrencisi ve yakın arkadaşı oldu. 1939’da Cambridge Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseldi, felsefe ve mantık okuttu.

Wittgenstein’m düşüncelerini yönlendiren filozof G.Frege ile B.Russell’ın geliştirdiği çözümleyici felsefe öğretisidir.Başlangıçta B.Russell’ın’Whitehead’ le ortaklaşa yazdığı Principia Mathematica’yı (“Matematiğin İlkeleri”) okumuş, aralarında bulunduğu Viyana Çevresi düşünürlerinin görüşlerinden esinlenmiş, Yeni-Olguculuk akımının gelişmesinde önemli katkıları olmuştur. Kendi öğretisinin temelini oluşturan görüşlerini de 1922’de yayımladığı Tractatus-Logico Philosophicus (“Mantıksal Felsefe Üstüne Çalışma”) ile ölümünden sonra yayımlanan Philosophische Uritersuchungen (“Felsefe Araştırmaları”) adlı yapıtlarında sergilemiştir. Onun temel düşüncesi matematik-mantık verilerine dayanan çözümleyici bir felsefe öğretisi kurmaktır. Bu öğretiye göre felsefe sorunları nesnel varlık alanının özüne değil, duyularla sağlanan kavramların, mantık-matematiksel yöntemle çözümlenmesi sonucu açıklanabilir. Kant’ın Phaino-menonnoumen kavramından esinlenen bu öğreti için, insan nesnenin özünü (noumen) bilemez, onun bilebileceği yalnız duyumların temellendirdiği kavramsal verilerdir. Bu görüş açısının kapsadığı sorunlar da evren, bilgi, nesnel varlık alanı, insan ve bunlarla ilgili çözümleme biçimleridir.

Evren Wittgenstein’ın kuramına göre evren olguların toplamından oluşan bir bütündür. Bu bütünü belirleyen de olgulardır. Çünkü olguların oluşturduğu bu büyük toplam, neyin ne olduğunu gösterdiği gibi neyin ne olmadığını da bildirir. Bu olguların mantık ilkelerine uygun bir yapısı vardır, bu nedenle evren mantık ilkelerine uygun bir uzay içindedir. Olguların içerik bakımından birbiriyle olan ilişkisini sağlayan nesnel varlıklar arasındaki bağlantıdır. Bu durum olgusal ilişkinin bir nesnel bağlantı olduğunu gösterir. Evren bir bütündür, ancak bu bütünlük onun olgulara ayrılmasına engel değildir. Olgular nesnel varlıkların düşünme konusu olmasını sağlar, her nesne kendisiyle ilgili olgu bağlantısı içinde düşünülebilir.

İlgili Makaleler