Edebi Şahsiyetler

Ludwig Friedlander Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FRIEDLÂNDER, Ludwig Fleinrich (1824-1909) Alman, tarihçi. Roma İmparatorluğu’nun toplumsal ve kültürel tarihini incelemiştir.

16 Temmuz 1824’te Königsberg’de (Bugün Rusya’da Kaliningrad) doğdu, 16 Aralık 1909’da Fransa’da Strasbourg’da öldü. Leipzig Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1847’de bu üniversitede ders vermeye başladı. 1853-1854 yıllarında İtalya’yı dolaştı. 1892’de üniversitedeki görevinden emekli olduktan sonra Strasbourg’a yerleşti,

Friedlânder bir süre eski Yunan kültürüne ilişkin çalışmalar yaptıktan sonra Theodor Mommsen ve Jacob Burckhardt’ın etkisiyle ünlü yapıtı Darstellungen aus der Sittengeschichte Roms’u (“Roma Gelenekler Tarihinden Sahneler”) yazmaya başlamıştır. Kitabında Roma İmparatorluğu’nun ilk iki yüzyılına ait toplumsal ve kültürel yaşamı canlı ve ayrıntılı bir biçimde anlatmış, Roma kentinin renkli yaşamını, imparatorluk sarayını, sınıfları, kadınların yaşamını, yolculuk ve iletişimi, tiyatro ve müziği, edebiyatı, sanatı, dini, felsefeyi, ölümsüzlük inancını ve günlük yaşamın küçük ayrıntılarına ilişkin birçok konuyu ele almıştır. Friedlânder’e göre Roma uygarlığı istikrarlı bir yapıya sahiptir ve burada insanın yaşamı doğa ile yakın bir ilişki içindedir. Friedlânder özellikle Roma uygarlığının görkemini simgeleyen olaylardan kesitler vermeyi amaçlayan bu çalışmasında öznel yaklaşımlardan kaçınmış, gerçekçi ve nesnel olmaya çalışmıştır.

• YAPITLAR (başlıca):    Darstellungen    aus    der Sittengeschichte Roms, 3 cilt, 1862-1871, (“Roma Gelenekler Tarihinden Sahneler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler