Filozof Biyografileri

Ludwig Binswanger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BINSWANGER, Ludwig (1881-1966)

İsviçreli psikiyatrist. Gerçekliği kendi bütünlüğünde ele alan bir yöntem geliştirmiştir.

Kreuzlingen’de doğdu. Lozan, Heidelberg ve Zürih üniversitelerinde eğitim gördü. 1907’de Zürih Üniversitesi’nde doktorasını aldı. 1910’da Bellevue Sanatoryumu’nun yöneticiliğini babasından devraldı ve bu görevini 1956’ya değin sürdürdü.

Binswanger’in geliştirdiği varoluşsal analiz yöntemi görüngübilim, Heiddegerci varoluşçuluk felsefesi ve psikanalizin özgün bir bileşimidir. Binswanger bu yöntemle psikoloji bilimindeki insanın varlığım yalnızca doğal bir nesne olarak ele alan eğilime karşı çıkmıştır. Ona göre açıklanacak olgu kendi gerçekliği içinde ele alınmalıdır.

Binswanger’in yaklaşımı, araştırıcının hasta tarafından yaşandığı biçimiyle, hastanın dünyasını kavramasını amaçlamaktadır. Binswanger çözümlemesini hastanın bilincindeki potansiyel ya da varolan gerçekliğe dayandırmaktadır. Olguları indirgemeci bir kurama dayanarak açıklamaktan yana olmayan Binswan-ger, olguların kendi gerçekliklerini kendilerinin açıklamasına imkân verilmesi gerektiğini düşünmüştür. Olguların kendilerini ifade ettikleri temel yapıları “güce sahip yapılar” olarak adlandırmış, bu yapıları bireyin dünyasının ve benliğinin -özünün- belirlendiği temeller olarak ele almıştır. Ona göre her hasta içinde varolduğu genel bir anlamsal çerçeveye (trans-cendental) sahiptir.

Binswanger psikanalizin içgüdü ya da çocukluk duyguları gibi koşullayıcı etkenler olarak kabul ettiği olguları temel bir dünya anlayışının göstergeleri olarak ele almıştır. Nedensellik zincirini içgüdülerin ya da çocukluk duygularının ötesine itmek gibi bir düşüncesi olmayan Binswanger’e göre nedensellik zinciri bir bütün olarak düşünülmelidir. Bu bütün içinde öteki her şeyin kendisiyle açıklanabileceği önsel (a priori) bir otorite yoktur.

Bmswanger bir hastanın geçmişini onun bugünkü durumu içinde varolduğu biçimiyle ele almıştır. Bu nedenle ona göre rüyaların bilinç içeriği ve sözlü ifadeler hastanın dünyasına temel olan bir bütünlüğün belirtileridir. Birey anlamsal çerçevenin dışında “saf” bir olayı yaşamayacağı için sorun Binswanger’e göre, bu çerçevenin anlaşılmasıdır.

Binswanger’e göre görüngübilim verilerin temel tanımlanmasını sağlayabilir. Olguların dönüştürülmesi ve denetlenmesi için doğa bilimleri eldeki temel araçtır. Ancak doğa bilimlerinde olgulara belirli anlamların yüklenmesi ağırlık kazanırken tinsel bilimlerde araştırılmakta olan olgular kendi başlarına bir anlam taşımaktadırlar.

Binswanger’in geliştirdiği varoluşsal analiz yöntemi fizyolojik nitelikte açıklamaların belirli bir sınıra dayandığı bir aşamada hastanın kendi kurduğu ve yaşadığı zihinsel gerçekliğe dikkat çekerek psikotera-pinin gelişmesine katkıda bulunmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Über Ideenflucht, 1933, (“Düşüncelerin Kaçışı); Einführung in die Probleme der allgemeinen Psychologie, 1942, (“Genel Psikoloji Sorunlarına Giriş”); Drei Formen Missglückten Daseins, 1956, (“Uç Başarısız Varoluş Biçimi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi