Tarihi Şahsiyetler

Ludwig Beck Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BECK, Ludwig (1880-1944)

Alman komutan ve siyaset adamı. 1944’te Hitler’e karşı girişilen başarısız darbenin önderlerindendir.

29 Haziran 1880’de, Rhine Irmağı üzerindeki Biebrich kasabasında doğdu. 1898’de Alman ordusuna katılan Beck, 1913’te kurmay yüzbaşı oldu. I. Dünya Savaşı sırasında Batı cephesinde çeşitli görevler aldı, Marne ve Verdun çarpışmalarında bulundu. Savaş bittiğinde binbaşılığa yükseldi.

1933’te Versailles anlaşması ile yasaklanan Genelkurmay Dairesi’nin yerine kurulmuş olan Birlikler Dairesi başkanlığına getirildi. 1935’te Genelkurmay başkanı oldu. Genelkurmay başkanlığı sırasında Hit-ler’in silahlanma politikasının uygulayıcılarından biri oldu. Ancak 1935’ten başlayarak Hitler’in Çekoslovakya’yı istila planına sürekli olarak karşı çıktı. 1938’de istila planının uygulamaya konulacağı kesinleşince bütün Genelkurmay’m istifa ederek bu siyaseti protesto etmesini sağlamaya çalıştı, başaramayınca da 1938 Ağustosu’nda tek başına istifa etti.

Bundan sonra askeri teori üzerine denemeler yazan Beck, bir süre sonra muhafazakâr siyaset adamı Cari Goerdeler ile birlikte Hitler’e karşı muhalefete başladı. Savaş yıllarında Naziler’e karşı pasif bir direnişin örgütlenmesi ve Naziler devrildikten sonra oluşacak bir hükümetin hazırlanması için çalıştı. Bu dönemde Beck, muhafazakâr muhalefet tarafından geleceğin devlet başkanı olarak değerlendiriliyordu. Beck ve yandaşlan 1940’larm başlarında Hitler’e karşı suikast girişimlerinde bulundularsa da başaramadılar. En sonunda 20 Temmuz 1944’de bir hükümet darbesi düzenlediler. Ancak bu darbe girişiminin başarısızlığa uğraması üzerine Beck aynı gün intihar etti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler