Filozof Biyografileri

Ludwig Andreas Feuerbach Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FEUERBACH, Ludwig Andreas (1804-1872) Alman, düşünür. Hegel idealizmine doğa bilimlerine dayalı bir eleştiri getirerek Marxist felsefenin oluşumuna katkıda bulunmuştur.

28 Temmuz 1804’te Bavyera’da Landshut’ta doğdu, 13 Eylül 1872’de Rechenberg’te öldü. Heidel-berg ve Berlin üniversitelerinde tanrıbilim okuduktan sonra etkisi altında kaldığı Hegel’in derslerini izlemek için 1825’te Felsefe Fakültesi’ne girdi. 1825’te Erlangen Üniversitesi’nde “doktor” sanını kazandı ve bu üniversitede, doçent olarak çalışmaya başladı. 1830’da, kendi adını belirtmeden, Hıristiyanlık’ın bencil ve insan özüne yaraşmayan bir din olduğu görüşünü savunan, Gedanken über Tod und Unsterblichkeit (“Ölüm ve Ölümsüzlük Üstüne Düşünceler”) adlı yapıtını yayımladı. Yapıtın kendisinin olduğu anlaşılınca, Feuerbach’m, üniversitedeki görevine son verildi. 1836’da Bruckberg’e çekilerek, Bavyera hükümetinin verdiği bir evde, karısının bir çömlek yapımevindeki hissesinden sağlanan gelirle yaşamaya başladı.

1836-1843 arasında, Genç-Hegelci Arnold Ruge’ nin yönetimindeki Hallische Jahrbücherfür deutsche Wissenscbaft und Kunst dergisinde din ve felsefe üzerine ilk yazıları yayımlandı. Ruge’nin Kari Marx ile çalışmaya başlaması üzerine, onunla ilişkisini kesmesine karşın bu iki düşünürün birlikte çıkarttıkları Dıe Deutsch -französische Jahrbücher dergisinin yayımlanabilen tek sayısına katkıda bulundu. 1848-1849 yıllarında kendisini liberal düşüncenin simgesi sayan öğrencilerin isteğiyle, kısa bir süre, Heidelberg’ de aydın ve işçilere dersler verdi. 1848 devrimci yükselişinin 1849’da bastırılmasının ardından Bruckberg’e çekilen Feuerbach doğa bilimleri ve tanrıbilim konularını içeren yapıtlarının yazımıyla uğraşmaya başladı. Bu arada Sosyal Demokrat Partisi’ne katıldı. 1860’ta karısının yapım evinin iflas etmesi üzerine ailesiyle Nürnberg’e giderek dostlarının yardımıyla yaşamını sürdürdü.