Edebi Şahsiyetler

Lucio Fontana Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fontana’mn çalışmaları ve düşünceleri birçok yenilikçi sanat akımını etkilemiştir. Onun, eski sanat anlayışlarıyla araşma koyduğu en önemli ayrım, sanat yapıtının bitmiş ve kalıcı bir şey değil, bir tavır, bir oluşum olduğudur, izleyiciyi her zaman yaratma sürecine katmayı, özellikle mekân üstüne düşündürmeyi amaçlamıştır. Bu özellikleriyle Çevre Sanatı’mn da (Environmental Art) öncülerinden sayılır. Ambi-ente Spaziale adlı çalışmasında, yarattığı bir çevrede morötesi ışık kullanarak mekânı belirleyen biçimleri bozmuştur. Milano Trienali (üç yıllık sergi) için yaptığı Palazzo dell’Arte dekorasyonlarında ise neon ışığı kullanmıştır. 1950’den sonra, gene çağdaş bir sanat akımı olan Kavramsal Sanat’a (Conceptual Art) yaklaşan mekânsal kavramlar (concetti spaziali) geliştirmiştir. Attese olarak adlandırdığı, üzerinde delikler ve yarıklar açılmış tek renkli (monokromatik) yüzeyler, tuvalin arkasındaki sınırsız mekânı düşündürtmeyi ve bu mekânın kavranılabilir olduğunu vurgulamayı amaçlar.

Fontana 1959’da Quanta dizilerine başladı. Bunlar da biçimleri düzgün olmayan, gene yarıklar açılmış küçük tuvallerdi. Fontana, izleyicinin bu tuvalleri dilediği gibi duvara yerleştirmesini istiyordu. 1964’te başladığı Teatrini dizilerinde ise delinmiş tuvale düzensiz biçimlenmiş tahta çerçeveler yerleştirerek yeni mekân anlayışının sınırlarım zorlamıştır.

Fontana’nm ünü 1950’lerden sonra, özellikle Almanya’daki, Zero gibi öncü gruplar içinde oldukça artmıştır. Bir okul yaratmamasına karşm, İtalya’daki genç ressamlar arasında birçok izleyici bulmuş, Amerika ve Avrupa’da çok sayıda sergi açmıştır.

İlgili Makaleler