Tarihi Şahsiyetler

Lubomir Strougal Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

STROUGAL, Lubomir (1924)

Çekoslovakyalı siyaset ve devlet adamı. 1970’te başbakan olmuştur.

19 Ekim 1924’te Ceske Budejovice yakınlarında Veseli nad Luznici köyünde doğdu. Prag’daki Charles Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. 1945’te Çekoslovakya Komünist Partisi’ne (ÇeKP) girdi. 1955’te partinin Ceske Budejovice bölge komitesinin sekreterliğine yükseldi. 1959’a değin sürdürdüğü bu görevi sırasında Haziran 1958’de ÇeKP Merkez Komitesi’ne üye seçildi. 1959’da tarım, orman ve su kaynakları bakanlığına, 1961 ’de ise içişleri bakanlığına getirildi. 1960-1968 arasında Ulusal Meclis üyeliği yaptı.

Ülkede yaşanan iktisadi güçlüklerin devlet başkanı ve ÇeKP 1.sekreteri Antonin Novotny’ye karşı eleştirileri yoğunlaştırdığı bir sırada, 1965’te partideki görevine dönüp Merkez Komitesi Sekreterliği’nde çalışmaya başladı. 1966’da, fiyatların belirlenmesinde piyasa koşullarını daha fazla dikkate alan ve tüketim talebinin daha iyi karşılanmasını hedefleyen, beş yıllık planın yürürlüğe girmesinin ardından, Şubat 1967’de halkın yaşam koşullarına ilişkin sorunları incelemekle görevli bir komitenin başına getirildi. Alexander Dubçek’in Ocak 1968’de ÇeKP 1. sekreteri seçilmesinden sonra kurulan Oldrich Cernik hükümetinde başbakan yardımcısı, Nisan 1968’de ise büksek Ekonomi Konseyi başkanı oldu. Bu görevleri sırasında, başta piyasa ekonomisine geçişi öngören iktisat politikasını desteklemekle birlikte, kısa bir süre sonra Gustav Husak’la birlikte bu politikaya ve rejim muhaliflerine geniş özgürlükler tanınmasına karşı çıkmaya başladı.

Çekoslovakya’nın Ağustos 1968’de Varşova Paktı’na bağlı ülkelerin askeri birlikleri tarafından işgal edilmesinden sonra, tüm eski görevlerine ek olarak ÇeKP Merkez Komitesi Prezidyumu’nda sekreterliğe getirildi. Kasım 1968’de, Çekoslovak Devleti’nin Çek ve Slovak cumhuriyetlerinden oluşan bir federasyon olarak yeniden düzenlenmesi öncesinde, Çek bölgesinde kalan Bohemya ve Moravya’da partiyi yeniden örgütlemekle görevli siyasi büronun başkanlığını da üstlendi. Ocak 1969 Çekoslovak Sosyalist Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Federal Halk Meclisi’ne üye seçilen Strougal, Haziran 1969’da ÇeKP 1. sekreteri Gustav Husak’ın yardımcısı oldu. Ocak 1970’te ise Cernik’in yerine başbakanlığa getirildi. Halen Ekim 1988’e dek bu görevde kaldı.  1989’da Komünist Partisi Genel Sekreteriliğine aday oldu ama seçilemedi. Ertesi yıl partiden ihraç edildi.

Komunizm dönem ile ilgili bazı yargılamarda hakim önüne çıktıysa da 2002’de delil yetersizliğinden beraat etti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler