Tarihi Şahsiyetler

Louise Michel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MICHEL, Louise (1830-1905)

Fransız, kadın siyasetçi. Paris Komünü sırasında Komüncüler’in safında çarpışmıştır.

Clemence Louise Michel 29 Mayıs 1830’da Haute-Marne’deki Vroncourt-la-Cöte’de doğdu, 10 Ocak 1905’te Paris’te öldü. Yoksul bir ailenin kızıydı. Paris’te öğretmenlik yaptığı 1866-1870 arasında devrimci düşünceyi benimseyerek Enternasyonal’e girdi. Bu dönemde aralarında Ferre’nin de bulunduğu Paris Komünü’nün gelecekteki önderleri ile ilişki kurdu.

III.Napoleon yönetimine karşı çıktığı için devlet okullarında öğretmenlik yapması yasaklandı. Paris Komünü sırasında Versailles birliklerine karşı Komüncüler’in safında çarpıştı, yaralıların bakımım üstlendi. Mayıs 1871’de Komün’ün bastırılması üzerine tutuklanarak hapsedildi. Ağustos 1873’te Yeni Kale-donya’ya sürgüne gönderildi.

1880’de çıkartılan af üzerine ülkesine dönerek devrimci düşüncenin yaygınlaşması için ülke düzeyinde propaganda çalışmalarına başladı. Ardından halkı ayaklanmaya kışkırtmakla suçlanarak üç yıl hapse mahkûm oldu. 1886-1889 arasında Londra’da yaşayan Michel,yaşamının sonuna değin siyasi mücadelesini sürdürdü.

Michel, anılarının yanı sıra çok sayıda şiir ve roman yazmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Memoires, 1886, (“Anılar”); La Commune, histoire et souvenirs, 1898, (“Komün Anılan ve Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi