Edebi Şahsiyetler

Louisa May Alcott Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALCOTT, Louisa May (1832-1888)

ABD’li yazar. Çocuklar için yazdığı romanlarla dünya çapında ün kazanmıştır.

29 Kasım 1832’de Pennsylvania Eyaleti’nde, Germantown’da doğdu. Eğitim alanında yenilikçi öneri ve uygulamalarıyla tanınan felsefeci Amos Bronson Alcott’un kızıdır. Çocukluğu sürekli bir yoksulluk içinde geçti. Ancak, babasının dostları ve Aşkıncı akım(Transandantalizm) içinde yol arkadaşları olan Ralph Waldo Emerson ve Henry David Thoreau gibi şairlerle sürekli birlikte olma olanağını buldu. Bu aydın çevre küçük yaşlarda edebiyatla ilgilenmesine yol açtı. Ailesinin geçimine katkıda bulunmak için ilk gençliğinden başlayarak hizmetçilik, terzilik, öğretmenlik gibi işlerde çalıştı. İç Savaş sırasında hastabakıcılık yaptığı hastanedeki kötü koşullar yüzünden bozulan sağlığı daha sonra da tam olarak düzelmedi. 1867’de bir gençlik dergisini yönetti. 1868’de yayımlanan Little Women (Küçük Kadınlar) adlı romanının büyük ilgi görmesi üzerine ailesinin mali durumu düzeldi. Bir yandan sürekli olarak yazarken, bir yandan da kadınların oy hakkı ve içki aleyhtarlığı konularında yoğun çalışmalar yaptı. Son yıllarında Boston’da yaşadı. 6 Mart 1888’de gençliğinin geçtiği Concord’da öldü.

Alcott yazmaya çok erken başladı. Emerson’un kızına anlattığı masallardan oluşan ve 1854’te yayımlanan Flower Fables adlı kitabını daha on altı, yaşındayken yazmıştı. Öyküve şiirleri The Atlantic Mont-hly dergisinde yer alıyordu. Hastane deneyimlerinden kaynaklanan Hospital Sketches (1863) kitabıyla ilk kez ilgi topladı. 1864’te ilk romanı Moods yayımlandı. Küçük Kadmlar’m büyük başarı kazanması ve dünya çocuk edebiyatının önemli yapıtlarından biri olmasından sonra, aynı çizgide romanlar yazmayı sürdürdü.
Ağırlıklı olarak kendisinin, babasının ve kızkardeşle-rinin yaşamlarından çizgiler taşıyan bu romanlarında sıradan Amerikan ailesinin öykülerini yumuşak ve duygusal bir- anlatımla aktardı. Little Men (Küçük Erkekler) ve Jo’s Boys (Jo’nun Çocukları) bunların en önemlilerindendir.

Louisa May Alcott yetişkinliğe ilk adımını atan çocukların ahlaki ve duygusal tutum ve sorunlarını ciddiye alan bir dost kimliğiyle yazdığı romanlarla, bütün dünyada değişik kuşakları derinden etkilemiştir.

•YAPITLAR: Flovıer Fables, 1854; Hospital Sketches, 1863; Moods, 1864; Little Women, 1868, (Küçük Kadınlar); An Old-Fashioned Girl, 1870; Little Men, 1871, ( Küçük Erkekler ); Under TbeLilacs, 1878 ;Jack And Jill, 1880; Jo’s Boys, 1886 (Jo’nun Çocukları).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi