Edebi Şahsiyetler

Louis Malle Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

MALLE, Louis (1932 – 23 Kasım 1995)

Fransız film yönetmeni. Değişik türlerde çok ilginç filmler çekmiştir.

30 Ekim 1932’de Thumeries’de doğdu. Varlıklı bir sanayici ailenin çocuğuydu. Ortaöğrenimini yarıda bırakarak on sekiz yaşında IDHEC’e (Institut des Hautes Etudes Cinematographiques-Yüksek Sinema Araştırmaları Enstitüsü) girdi. İki yıl sonra Jacques-Yves Cousteau’nun 1956 yapımı sualtı belgeseli Le monde du silence (Sessiz Dünya) ve Robert Bresson’ un Un condamne â mort s’est ecbappe (“Bir İdam Mahkûmu Kaçtı”) filmlerinde asistanlık yaptı. Ardından Paris-Match dergisince bir başka sualtı belgeseli çekmekle görevlendirildi, ama dalışlardan birinde kulaklarının zedelenmesiyle bu konuda çalışmayı bıraktı.

1957’de yönetmen olarak ilk filmini çekti. Ascen-seur pour l’echafaud (İdam Sehpası) adlı bu filmin öyküsü bir cinayet olayı çevresinde gelişiyordu ve müzik olarak ünlü cazcı Miles Davis’in trompeti kullanılmıştı. Büyük başarı kazanan ve o yılın Louis Delluc Ödülü’nü alan filmle yalnız Malle’ın yeteneği değil, Jeanne Moreau’nun da üstün oyunculuğu ortaya çıktı. Bir yıl sonra çevrilen Les amants (“Aşıklar”) ile Maile ve Moreau hem Fransız sinemasına yerleştiler, hem de uluslararası alanda tanındılar. 1962 yapımı, başrolünü B.Bardot’nun oynadığı La vie privee (“Özel Yaşam”) düş kırıklığı yarattı. Ardından gelen, bir alkoliğin yaşamının son birkaç gününün anlatıldığı 1963 yapımı Le feu follet (“Bataklık Yakamozu”) daha çok beğenildi. 1965’te Malle’m, Moreau ve Bardot’yu karşılıklı oynattığı ve bir ihtilal fantezisi olan Viva Maria eleştirmenleri ikiye bölerken, görsel güzellikleri ve eğlendiriciliğiyle izleyicilerin çok tuttuğu bir film oldu, büyük ticari başarı kazandı. 1967’de Vadim ve Fellini ile birlikte Edgar Ailen Poe’dan uyarlanan birer öyküyü yönettikleri Histoires extraordinaires’dzn (Şeytanın Kurbanları) sonra Hindistan’a giderek altı ay kaldı. Bu gezi sonucu ortaya Calcutta adında bir film ile yedi bölümlük TV belgeseli L’Inde fantome (“Hayal Hindistan”) çıktı. Dizi Avrupa ve ABD’de çok beğenildi. 1975’te Lewis
Carrol’un Alice Harikalar Diyarında kitabından esinlenerek çevirdiği Black Moon’dan (“Kara Ay”) sonra ABD’ye gitti. Orada, tartışmalar yaratan, ama yine de iyi iş yapan Pretty Baby’i (“Sevimli Kız”) yönetti.

Çok değişik konuları zaman zaman eğlendirici, ama yalın bir üslupla, zaman zaman da fantezi öğesine ağırlık vererek anlatan Malle’ın filmlerinin çoğunda yaşama bağlılık ve canlılık egemendir.

•    YAPITLAR (başlıca): Ascenseur pour l’echafaud, 1957, (İdam Sehpası); Les amants, 1958, (“Âşıklar”); Zazie dans le Metro, 1960, (“Zazic Metroda”); La vie privee, 1962, (“Özel Yaşam”); Le feu follet, 1963, (“Bataklık Yakamozu”); Viva Maria, 1965, Le voleur, 1967, (Hırsız); Histoires extraordinaires, 1967, (Şeytanın Kurbanları); Calcutta, 1968; L’lnde fantome, 1968, (“Hayal Hindistan”); Lacombe Lucien, 1973; Black Moon, 1975, (“Kara Ay”); Pretty Baby, 1978, (“Sevimli Kız”).

•    KAYNAKLAR: H. Chapier, Louis Maile, 1964.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi