Tarihi Şahsiyetler

Louis Leakey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEAKEY, Louis Seymour Bazett (1903-1972)

İngiliz, arkeolog, antropolog ve paleontolog. Afrika’da insan evrimine ilişkin en eski verileri bulmuştur.

7 Ağustos 1903’te Kenya’da Nairobi yakınlarında Kabate’de doğdu, 1 Ekim 1972’de Londra’da öldü.
Misyoner bir İngiliz ailesinin oğlu olan Leakey, çocukluğunu Kenya’da Kikuyu kabilesiyle birlikte geçirdi. On altı yaşında öğrenimi için gönderildiği İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Weymo-uth ve St.College’da okudu. Henüz öğrenciliğini sürdürürken 1924’te British Museum adına Doğu Afrika’da Tanganika’da arkeolojik araştırmalar yapan bir ekibe katıldı. Daha sonra araştırmalarını tek başına sürdürdü. 1929’da Kenya’da Kariandusi’de

200.000    yıl öncesine ait ilk insan fosilini ve aletlerini buldu. Bu sırada Cambridge Üniversitesi’nde öğrenimini ve doktorasını tamamladı. 1929-1934 arasında St.John’s College’da öğretim üyesi olarak çalıştı.

Leakey, 1931’de Tanzanya’nın kuzeyindeki büyük bir deprem yarığı ve nehir yatağı olan Olduvay Boğazı’nda araştırmalara başladı. İlk bulguları hayvan fosilleri ve kabaca biçimlendirilmiş taş aletler oldu.

1935-1936 yıllarında Edinburg Üniversitesi’nde dersler veren Leakey, Afrika’da arkeolojik araştırmalarının yanı sıra 1936-1939 arasında Kikuyu kabilesi ile ilgili çok önemli bir etnografik araştırmayı da tamamladı.

II.Dünya Savaşı’nda Nairobi’de İngiliz askeri haber alma servisinde görev yaptı. 1945’ten sonra Nairobi Coryndon Müzesi yöneticisi olarak çalışmaya başladı. Olduvay Boğazı’ndaki araştırmalarını da 1935’te evlendiği ve kendisi gibi arkeolog olan karısı Mary (Nikol) Leakey ile birlikte sürdürdü. 1948’de Kenya’da Viktorya Gölü içindeki adalardan biri olan Rusinga’da Proconsul africanus adını verdiği 25-40 milyon yıl önce yaşamış ilk insansı fosilini buldu. Bu insansıya benzer bir diğer örnek de 1962’de Viktorya Gölü’nün doğusunda Fort Ternan’da yine Leakey tarafından bulundu. 14 milyon yıl önce yaşamış olduğu varsayılan bu fosil de Kenya pithecus olarak adlandırıldı.

İlgili Makaleler