Edebi Şahsiyetler

Louis Le Nain Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LE NAIN, Louis (1593-1648)

Fransız, ressam. 17.yy köylü yaşamını betimlediği resimleriyle tanınmıştır.

Laon’da doğdu, 23 Mayıs 1648’de Paris’te öldü. Yaşamı ile ilgili bilgiler çok azdır. Uç ressam kardeşin (Antoine ykş. 1588-1648 ve Mathieu ykş. 1607-1677) ortancasıdır. Louis Le Nain, 1629’da yaklaşık bir yıl Roma’da kaldığı için Romalı diye anılır. 1633’ten sonra üç kardeş Paris’e yerleştiler ve, 1648’de, Louis ile Antoine’ın ölümünden kısa bir süre önce de Fransız Akademisi’ne seçildiler.

La Nain kardeşlerin resimlerinden yalnızca on beş tanesi tarihli ve önadlarıyla imzalıdır. Genellikle yapıtlarını soyadlarıyla imzaladıklarından resimlerini ayırmak çok zordur. Ama aralarında en sivrilen Louis olmuştu. Betimlediği kır manzaraları ve ev içi sahnelerinde özellikle basit köylü yaşamını konu almıştır. Geniş boşluklarla düzenlediği klasik ve dinsel sahnelerde çeşitli Italyan sanatçıları ile Velasquez’in etkileri izlenir. Bu etkiler Baküs ve Ariadne ve Emmaus’da Havariler yapıtlarında açıkça görülür. Gerek manzaralarında gerek ev içi sahnelerinde egemen olan gerçekçi yaklaşımın yanı sıra melankolik bir hava da vardır. Demirci Ocağı ve Yaşlı Adam Portresi adlı resimlerinde ise usta bir portre ressamı olduğu görülür. Derin düşüncelerle yüklü olan bu portreler izleyiciyi de düşünmeye yöneltirler. İtalyan ve Flaman ressamlarının yalnızca resimsel bir tema olarak gördüğü köylüler ve köy yaşamını, Louis Le Nain üstün bir duyarlıkla işlemiştir. Bu resimlerde doğayı olduğundan daha güzelleştirmeye çaba göstermemiş, küçümseyici bir tavır da takınmamıştır.

Louis Le Nain’in sanatı zaman zaman Michelangelo ve Caravaggio’nun etkilerini de yansıtır. Ölümünden çok sonraları, Jean Baptiste Chardin, Gustave Courbet ve Paul Cezanne gibi ressamlar onun sanatına hayranlık beslemişlerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Demirci Ocağı, 1641, Louvre, Paris; Köylülerin Yemeği, 1642; Louvre, Paris; Figürlü Manzara, 1643, Victoria ve Albert Müzesi, Londra; Köylü Ailesi, 1643, Louvre, Paris; Yaşlı Adam Portresi, 1644; Çobanların Bağlılık Sunuşu, Ulusal Galeri, Londra; Baküs ve Ariadne; Emmaus’da Havariler.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler