Tarihi Şahsiyetler

Louis Hachette Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HACHETTE, Louis Christophe (1800-1864)

Fransız, yayımcı. Hachette Kitabevi’nin kurucusudur.

Louis Christophe François Hachette 5 Mayıs 1800’de Rethel’de doğdu,,31 Temmuz 1864’te Paris’te öldü. Ecole Normale Superieure’ü bitirdikten sonra hukuk öğrenimi gördü. 1826’da, B redif Kitabevi’ni satın alarak, bu kitabevine kendi adını verdi. 1830’da Fransa’da ilkokulların kurulmasından sonra ilköğre-nime yönelik kitaplar yayımlamaya başladı. Le manu-el general de l’instruction primaire (“İlköğretim Elkitabı”) büyük başarı kazandı.

1850’den başlayarak Bibliotheque variee (“Çeşitli Kitaplar”), Bibliotheque des merveilles (“Harikalar Kitaplığı”) gibi çeşitli çocuk ve gençlik kitapları, Dictionnaire üniversel d’histoire et de geographie (“Genel Tarih ve Coğrafya Sözlüğü”), Dictionnaire universal des contemporains (“Genel Çağdaş Kişiler Sözlüğü”) gibi sözlükler, Les grands ecrivains de la France (“Fransa’nın Büyük Yazarları”); Bibliotheque des chemins de fer (“Demiryollan Kitaplığı”), Le tour du monde (“Dünya Turu”) gibi çok çeşitli konularda kitaplar yayımladı. Bu etkinlikleriyle Fransa’nın kültür yaşamının gelişmesine katkı yaptı.

Hachette’in ölümünden sonra, kurmuş olduğu yayınevi gelişmesini sürdürerek, 1919’da Hachette Kitabevi’ne dönüştü. Hachette Kitabevi günümüzde yılda 50 milyonun üzerinde kitap basmakta, 80 milyonun üzerinde kitap dağıtmaktadır. Pek çok ülkede kitap satış şubesi bulunmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler