Tarihi Şahsiyetler

Louis Eugene Varlin Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

VARLİN, Louis Eugene (1839-1871)

Fransız siyaset adamı. 1871 Paris Ko-münü’nün önderlerindendir.

Claye-Souilly’de doğdu,28 Mayıs 1871’de Paris’ te öldü. Babası tarım işçisiydi. 13 yaşındayken Paris’e giderek bir süre çırak olarak çalıştıktan sonra, ciltçilik mesleğini öğrendi ve yaşamını bu yoldan kazanmaya başladı. 1857’de Fransız ciltçilerinin ilk karşılıklı yardım derneğinin kurucuları arasında yer aldı. 1856’da Enternasyonal Emekçiler Derneği’nin (I.Enternasyonal) Genel Konseyi’ne katılmak üzere bir grup Fransız işçi önderiyle birlikte Londra’ya gitti. Paris’e dönüşünde I.Enternasyonal Paris Şubesi’ nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Bu dönemde, yükselen grev dalgasının örgütlenmesinde, tüketici kooperatiflerin kurulmasında önemli rol oynadı; Travail ve Marseillaise adlı dergilerle, Paris İşçi Dernekleri Federasyonu’nun yayın organı olan Socialiste’e yazılarıyla katkıda bulundu; Tribüne Ouvriere, Presse Ouvriere ve Fourmi adlı işçi gazetelerinin kuruluşunda görev aldı.

Aynı dönemde Paris’te I.Enternasyonal üyeleri için açılan davalarda iki kez yargılanan Varlin, 1870’teki üçüncü davada bir yıl hapse mahkûm edilince Belçika’ya kaçtı. 1870’te III.Napoleon’un imparatorluk rejiminin yıkılmasından ve cumhuriyetin ilanından sonra Paris’e döndü. Bir süre sonra, Ulusal Meclis’in Prusya ile sürmekte olan savaşta ülkeyi savunamayacağım anlayan Parisliler’in kurdukları Ulusal Muhafız Merkez Komitesi’ne (UMMK) seçildi. Ulusal Meclis’in Yürütme Gücü başkanlığına getirdiği Thiers’in Ulusal Muhafızlar’ı silahsızlandırma kararından sonra, Paris’te başlayan ayaklanmanın sonucunda UMMK kentte yönetime el koydu. Varlin, UMMK’nın kararı doğrultusunda 26 Mart 1871’de yapılan seçimleri kazanarak Komün Genel Konseyi’ne seçildi. Bu görevi sırasında, bakanlık işlevi görmek üzere kurulmuş olan komisyonlardan maliye ve levazım komisyonlarına başkanlık etti.

Paris Komünü’ne son vermek amacıyla 21 Mayıs 1871’de Paris’e giren Ulusal Meclis’e bağlı Versailles birliklerine karşı verilen sokak savaşlarında önemli rol oynadı. Komüncüler’in son direnişinin de kırıldığı 28 Mayıs 1871’de Versailles birliklerince yakalandı. Linç edildikten sonra kurşuna dizilerek öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi