Tarihi Şahsiyetler

Louis Blanc Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BLANC, Louis (1811-1882)

Fransız siyaset ve devlet adamı. Reformcu Sosyalistler’dendir.

29 Ekim 1811’de Madrid’de doğdu. 6 Aralık 1882’de Cannes’da öldü.Babası Fransız, annesi İspanyol asıllıdır. Babası kralcı bir aileden gelir. Büyükbabası 1789 Devrimi’nde giyotinle idam edilmiştir. Babası Joseph Bonaparte döneminde (1808-1813), İspanya mâliyesi ile ilgili genel müfettiş olarak görev yapmıştır. J.Bonaparte’ın devrilmesi ile Blanc’ın ailesi yoksulluk içine düşmüştü.

Blanc Paris’e 1830 Devrimi’nden sonra, Restorasyon Dönemi’nin başlangıcında geldi. Hukuk öğrenimi yaparak avukat oldu. 1830’da Bon sens’ı çıkararak bir yandan da gazeteciliğe başladı. Ardından National’ın yayımına girişti. 1839’da La revue du Progres’yi çıkarmaya başladı. Aynı yıl bu dergide yayımlanan ve 1840’ta broşür olarak çıkarılan Orga-nisation du Travail (“Emeğin Örgütlenmesi”) adlı kitabında, düşünce ve tasarılarının ana çizgilerini açıklamış ve bu, ününün başlangıcını oluşturmuştur.

Sanayi devrimiyle birlikte yeni bir üretim ilişkileri düzeninin ortaya çıkmasıyla beliren sonuçların, her türlü sosyal korunmadan yoksun çalışan kesimler üzerinde, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunları ağır bir biçimde duyurmaya başladığı o dönemde, Blanc düşünce ve önerileriyle, özellikle Parisli işçiler arasında etkili olmaya başlamıştı. Arayış içindeki Paris işçileri 1839’daki başarısız ayaklanmanın sonucunda Blanqui veBarbesgibi önderlerinin hapiste bulundukları bir sırada, izleyebilecekleri bir önder olarak Blanc’ı buldular.

Blanc’m işçilere sunduğu öneriler ve yeni bir toplum modeline yönelik çözüm yollan, Saint-Simon ile Fourier’nin düşüncelerinin bir uzlaşması niteliğindedir. Blanc bir yandan, Saint-Simon’un geliştirdiği devletin öncü ve yönetici rolüne ağırlık veren kuramdan esinlenmiş, diğer yandan oluşturduğu model içinde kendi kendisini yöneten “Toplumsal Atölyeler”e tanıdığı önem dolayısıyla, kooperatifçiliğin babası sayılan Fourier’nin etkilerini taşımıştır. “Toplumsal Atölyeler”in yanı sıra, “genel oy hakkı” ve “çalışma hakkı”, Blanc’m önerilerinde önemli bir yer tutar.

İlgili Makaleler