Tarihi Şahsiyetler

Louis Auguste Blanqui Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BLANQUI, Louis-Auguste (1805-1881)

Fransız siyaset adamı. Blanquizm denilen silahlı eyleme dayalı Ütopik Sosyalist akımın kurucusudur.

1    Şubat 1805’te Puget-Theniers’de doğdu. 1 Ocak 1881’de Paris’te öldü. Babası 1793’te Ulusal Devrim Meclisi’ne seçilmişti; Girondinler’dendi. Daha sonra Napoleon Bonaparte ile uzlaşmış ve kaymakamlık yapmıştır. Blanqui’nin babası, 1815’te başlayan Bourbon’ların Restorasyon Dönemi’nde resmi görevlerini yitirince aile, annesine kalan küçük mirasla geçimini sağlamıştır. Blanqui sert bir insan olan annesinden uzak kalmak için, genç yaşta ailesini bırakarak Paris’e yerleşti. Ağabeyi Jerome Adolphe Blanqui, Adam Smith ve Sismondi’den etkilenmiş ünlü bir iktisatçı idi.

Blanqui’nin siyasetle ilişkisi Paris’e göçettikten hemen sonra yoğunlaştı. 1822’de Charbonnerie Der-neği’nin Paris şubesine girdi. Saint-Simoncu Globe dergisinde çalıştı. 1830 Devrimi’ne katıldı ve yaralandı. Paris’te ayrıca hukuk ve tıp öğrenimi de gördü.

1830’da Louis Philippe’nin krallığının ilanıyla başlayan dönemde, Fransa’da, ayaklanmalara ve kargaşalara ortam hazırlayan bir iktisadi süreç egemendi. Bu sarsıntılı ortam, işçi sınıfının arayışlarına cevap olarak değişik türde sosyalist akımların doğuş koşul-
larını da oluşturmuştu. Blanqui, cumhuriyetçi derneklerden biri olan, La Societe des amis du peuple’e (Halkın Dostları Derneği) girerek gizli ayaklanma girişimlerine katıldı. 1831’de yazılarından dolayı bir yıl hapse mahkûm edildi.

Blanqui, Halkın Dostları Derneği’nin dağılması üzerine 1835’te Armand Barbes ile birlikte küçük gizli gruplara dayalı yapısından dolayı, La societe des familles (Aileler Derneği) olarak adlandırılan bir örgüt kurdu. Derneğin Paris içindeki barut ve mermi imalathanelerinin ortaya çıkması üzerine, Blanqui ve arkadaşları hapse mahkûm edildiler. 1837’de genel aftan yararlanarak hapisten çıktılar.

İlgili Makaleler