Tarihi Şahsiyetler

Lon Nol Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

LON NOL (1913 – 17 Kasım 1985, Kaliforniya, ABD)

Kamboçyalı siyaset adamı. Prens Si-hanuk’u devirerek Kmer Cumhuriyetini kurmuştur.

13    Kasım 1913’te Kamboçya’nın güneyinde Vietnam sınırında Prey Veng’de doğdu. Kamboçya kraliyet ailesinin üyelerinin öğrenim gördüğü Saygon’daki (bugün Ho Şi Minh) Chasselaup-Laubat Lisesi’ni 1934’te bitirdikten sonra Fransız sömürge yönetiminin hizmetinde çeşitli kamu görevleri üstlendi, Kratie ve Battambang bölgelerinin yöneticiliğini yaptı. 1951’de ulusal polis örgütünün yöneticiliğine getirildi. 1952’de yarbay rütbesiyle Fransızlar’a karşı bağımsızlık mücadelesi veren Viet-Minh’e (Vietnam’ın Bağımsızlığı için Devrimci Birlik) karşı savaştı.

Kamboçya’nın 1953’te bağımsız olmasından sonra, Halkın Sosyalist Topluluğu (Sangkum Reastr Niyum) adlı bir parti kurarak 1955 seçimlerine katılan Prens Sihanuk’u destekledi. Sihanuk’un yaklaşık 15 yıllık iktidarı boyunca Kmer Kraliyet Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanlığı, başbakan yardımcılığı ve savunma bakanlığı gibi görevler üstlendi. 1966’da başbakan oldu. Toprak isteyen halkın ayaklanmasının sert biçimde bastırılmasının doğurduğu muhalefet nedeniyle 1967 başında istifa etmek zorunda kaldıysa da kısa bir süre sonra savunma bakanı olarak yeniden hükümete girdi, Temmuz 1969’da da ikinci kez başbakan oldu.

Mart 1970’te Prens Sihanuk’un yurt dışında bulunduğu sırada içişleri bakanı Sirik Matak’la birlikte ABD’ye karşı savaşan Kuzey Vietnam ve Vietkong birliklerinin Kamboçya’da karargâh kurmalarına karşı olan 19 yerel yöneticiyle bir toplantı yaptı. Bu toplantının ardından düzenlenen kitle gösterileri sırasında Vietnam elçiliğine ve karargâhlarına saldırılarda bulunuldu. Ulusal Meclis 18 Mart 1970’te Sihanuk hükümetine karşı güvensizliğini belirterek tüm yetkileri başbakan Lon Nol’a bıraktı. 9 Kasım 1970’te monarşi yönetimine son verilerek Kmer Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilan edildi.

İlgili Makaleler