Tarihi Şahsiyetler

Lincoln Ellsworth Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

Ellsworth, 1925’te Norveçli kâşif Amundsen’le birlikte Kuzey Kutbu’nu havadan aşmak üzere ilk denemesini yaptıysa da, uçaklardan birinde meydana gelen bir arıza yüzünden yolculuk yarım kaldı. Ertesi yıl, yeni bir deneme yapan Ellsworth, Norge adlı bir güdümlü balonla Spitsbergen’den (Svalbard) havalandıktan sonra Alaska’ya inmeyi başardı. Daha sonra Amerikan Coğrafya Derneği’nin isteği üzerine Franz Joseph Land ve Novaya Zemlya Adaları üzerinde uçuşlar yaptı.

Ellsworth bundan sonra Antarktika kıtasını havadan geçmeye karar verdi. 1933 ve 1934’teki iki başarısız girişimden sonra, 1935’te tek motorlu bir uçakla kıtayı aşmayı başardı. Bu uçuşu sırasında üzerinden geçtiği Sonsuzluk ve Sentinel Dağları’na babasının onuruna Ellsworth Dağları adını verdi. 1939’da Hint Okyanusu’ndaki bir adadan havalanarak Antarktika içlerine doğru yeni bir uçuş yapan Ellswort, bu yolculuğu sırasında 777.000 km2 kadar araziyi ABD topraklarına kattı.

• YAPITLAR (başlıca): The Last Wild Buffalo Hunt, 1919, (“Son Vahşi Yaban Sığırı Avı”); Our Polar Flight (Amundsen ile), 1925, (“Kutup Uçuşumuz”); First Crossing of the Polar Sea (Amundsen ile), 1927, (“Kutup Denizi’ni İlk Geçiş”); Air Pioneering in the Arctic, 1929, (“Kuzey Kutbunda Hava Öncülüğü”); Search, (otobiyografi), 1932, (“Arayış”); Exploring Today, 1935, (“Bugünü Keşfetmek”); Beyond Horizons, 1937, (“Ufukların Ötesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler