Tarihi Şahsiyetler

Lin Piao Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LİN PİAO (1907-1971)

Çinli (ÇHC) asker ve devlet adamı. Savunma bakanlığı yapmış, Kültür Devrimi olarak adlandırılan hareketin önderleri arasında yer almıştır.

5 Aralık 1907’de Hupey Eyaleti’nde doğdu, 13 Eylül 1971’de Moğolistan’da öldü. Asıl adı Lin Yi-yung’dur. Ortaöğrenimi sırasında Mayıs 1919 öğrenci hareketleri sonrasında yaygınlaşan milliyetçi akımlardan etkilenen Lin, daha sonraki yıllarda sosyalist düşünceyi benimseyerek Sosyalist Gençlik Bir-liği’ne üye oldu.
1925’te öğrenimini tamamladıktan sonra Vampoa Askeri Akademisi’nde öğrenim görmek üzere Kanton’a gitti. Çan Kay Şek yönetimindeki bu akademi, Sun Yat Sen yönetiminin Çin Komünist Partisi’yle (ÇKP) ittifak kurarak SSCB ile askeri ve siyasi yakınlaşması sonucu oluşturulmuştu. Akademide öğrenim gördüğü yıllarda Çan Kay Şek’ten askeri strateji, Çu En Lay’dan siyaset bilimi dersleri alan Lin bu yıllarda adını “kaplan” anlamına gelen Lin Piao olarak değiştirdi.

Ekim 1926’da öğrenimini tamamladıktan sonra, Çan Kay Şek’in ulusal birliği sağlamak ve savaş beylerini ortadan kaldırmak amacıyla başlattığı Kuzey Harekâtı’na katıldı. 1927’de Çan Kay Şek’in Komünistler’e karşı bir tasfiye hareketine girişmesi üzerine başlatılan Nançang ayaklanmasına katıldı. Komünistler’in ilk büyük eylemi olarak nitelendirilen Nançang ayaklanması Çan Kay Şek birlikleri tarafından bastırıldı.

1928’de Mao Zedung önderliğindeki Kızıl Ordu’ ya katılarak 1934’e değin Çan Kay Şek birliklerine karşı savaştı. 1931’de Kiangsi Eyaleti’nde Sovyet yönetimi kuran Mao Zedung komutasındaki ordu, Çan Kay Şek birliklerinin yoğun saldırıları üzerine 1934’te geri çekilmek zorunda kaldı. “Uzun Yürüyüş” olarak bilinen bu geri çekilme harekâtı bir yıl sürdü. Uzun Yürüyüş’e katılan Lin, 1935’te Şensi Eyaleti’ne ulaşılmasından sonra buradaki Kızıl Ordu Akademi-si’nin yöneticiliğine getirildi.

1937’de Çin-Japon Savaşı’nın başlaması üzerine ÇKP, Çan Kay Şek önderliğindeki Milliyetçiler’le, Japonlar’a karşı ittifak kurdu. Lin Piao savaş sırasında Kızıl Ordu’nun üç tümeninin komutanlığını üstlendi. 1938’de yaralanması üzerine SSCB’ye giderek üç yıl süreyle tedavi gördü.

İlgili Makaleler