Felsefe Akımları

Liberteryenizm Nedir, Ne Demek, Tarihi, Hakkında Bilgi

Liberteryenizm, yol gösterici norm olarak negatif özgürlük fikrini savunan siyasi akımdır. Liberteryenler otonomi ve seçme özgürlüğünü maksimize etmeye çalışır; politik özgürlük, gönüllü işbirliği ve bireysel karar önceliğini vurgular, bu doğrultuda da devletin minimize edilmesi ya da ortadan kaldırılması gerektiğini savunur. Kavramın popüler kullanımı devletin minimize edilmesi şeklindedir. Özgürlükçüler, seçim özgürlüğü, gönüllü birliktelik, bireysel yargılama ve kendi sahiplenme vurguluğunda siyasi özgürlük ve özerkliği maksimize etmeye çalışırlar.

Libertaralılar otorite ve devlet iktidarından şüphe duyuyorlar. Bununla birlikte, mevcut siyasi ve ekonomik sistemlere muhalefet kapsamı farklıdır. Çeşitli liberter düşünce okulları, devlet ve özel iktidarın meşru işlevleri ile ilgili, genellikle zorlayıcı sosyal kurumları kısıtlamak veya çözmek için çağrıda bulunan çeşitli görüşleri sunar.

Bazı liberterler, laissez-faire kapitalizmini ve güçlü özel mülkiyet haklarını, örneğin arazi, altyapı ve doğal kaynaklar gibi savunucuları savunmaktadırlar. Başkaları, özellikle liberter sosyalistler, özgüllüğünü özgürlük ve özgürlüğe engel oluşturan üretim araçlarının kapitalizmini ve özel mülkiyetini, ortak veya kooperatif sahibi olma ve yönetim lehine kaldırmaya çalışırlar. Ek bir bölünme çizgisi, minarşistler (liberterler) ile anarşistler arasında bulunur. Minarşistler, en az merkezi bir hükümetin gerekli olduğunu düşünürken, anarşistler ve anarko-kapitalistler devletin tamamen ortadan kaldırılmasını önermektedir.